Într-un interviu acordat postului naţional de radio din Bulgaria, Kiril Temelkov a subliniat că sistemul de transport al gazelor naturale din România este deja conectat cu cel din Rusia şi cu cel din Ungaria, astfel că, după realizarea interconectorului, Bulgaria va avea acces la noi surse de gaze naturale.

Săptămâna trecută, Bulgaria a demarat lucrările de construire a interconectorului între reţelele de gaze naturale ale Bulgariei şi României. Acest interconector, care va traversa Dunărea în zona Ruse/Giurgiu, este construit în comun de companiile Bulgartransgaz şi Transgaz. Lungimea totală a conductei va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre.

Construirea părţii bulgareşti a interconexiunii între reţelele de gaze ale Bulgariei şi României va începe joi. Prima săpătură va fi făcută în prezenţa premierului bulgar Boiko Borisov, ministrului economiei şi energiei, Delian Dobrev, conducerii companiei bulgare Bulgargaz. România va fi reprezentată de Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz, informează biroul de presă al guvernului bulgar printr-un comunicat de presă trimis Agerpres.

Valoarea totală a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care 9 milioane sunt asigurate de fonduri europene, cofinanţarea părţii bulgare este de 11 milioane de euro, iar restul trebuie asigurat de compania română Transgaz.
Bulgaria vrea să construiască interconexiunii similare şi cu celelalte state vecine: Turcia, Grecia şi Serbia.