Interconexiunea de gaz Grecia-Bulgaria schimbă jocul în Europa Centrală și de Sud-Est

conducta gaze naturale

SURSA FOTO: Dreamstime

Interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria este o schimbare a jocului pentru regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, a declarat directorul executiv al ICGB, Teodora Georgieva, în cadrul celui de-al treilea panel al conferinței Asociației agențiilor de presă din Balcani – Europa de Sud-Est (ABNA), care a avut loc astăzi la Salonic, cu participarea directorului general al BTA Kiril Valchev.

Interconexiunea poate asigura aprovizionarea Bulgariei, Ungariei, României, Moldovei și Ucrainei, iar apoi şi a ţărilor din Balcanii de Vest

În cadrul panoului intitulat „Rețele de interconectare, punți pentru cooperare și dezvoltare”, Teodora Georgieva a vorbit despre rolul interconexiunii de gaze Grecia-Bulgaria în lumina evenimentelor geopolitice din regiune, războiul din Ucraina și problemele energetice.

Ea a subliniat că interconexiunea „Bulgaria – Grecia” (IGB – IGB) asigură o diversificare reală a surselor de gaze din regiune și poate asigura aprovizionarea nu numai a Bulgariei, ci și a Ungariei, României, Moldovei și Ucrainei, iar după un timp și a ţărilor din Balcanii de Vest.

Conducta de gaz întărește conectivitatea energetică în regiune, oferind oportunități pentru o mai mare securitate și diversificare a aprovizionărilor, a subliniat Georgieva.

Teodora Georgieva: Proiectul este o schimbare de joc

Potrivit acesteia, prin interconector, utilizatorii rețelei asigură mai mult de 1/3 din cererea internă de gaze din Bulgaria, reducând semnificativ dependența de o singură sursă, întrucât gazul lichefiat și azer poate ajunge în Bulgaria, crescând lichiditatea pieței bulgare de gaze, scrie Bulgaria Posts English.

În prezent, interconectorul poate transporta 3 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce este egal cu consumul total al Bulgariei.

Lucrul împreună pentru a furniza surse diversificate pentru Balcanii de Vest și oferirea de oportunități de transport de gaze către Moldova și Ucraina este în prezent o prioritate de vârf pentru noi, ca operator de transport, și vedem că acest lucru coincide și cu eforturile europene de sprijinire a regiunii, a remarcat Georgieva.

Potrivit ei, diversificarea nu mai este doar o iluzie. „S-a întâmplat deja odată cu lansarea IGB ca eveniment marcant. Proiectul este o schimbare de joc, ajutând la furnizarea de încălzire pentru întreprinderi și consumatorii casnici în timp de război”, a subliniat ea.

NIS va produce hidrogen verde, albastru lângă rafinăria sa din nord-estul Serbiei

Compania sârbă de petrol și gaze NIS a extins apelul public pentru proiectarea și dezvoltarea documentației tehnice pentru construcția unei fabrici de producere a hidrogenului în apropierea rafinăriei Elemir de lângă Zrenjanin.

Odată cu producția de hidrogen verde și albastru, NIS s-ar alătura companiilor care văd tehnologia ca soluție pentru decarbonizarea industriei și a transporturilor, transmite Balkan Green Energy News.

NIS caută un antreprenor pentru proiectarea și dezvoltarea documentației tehnice pentru construcția unei unități de producere a hidrogenului. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost prelungit până pe 7 aprilie.

Uzina va fi situată în vecinătatea rafinăriei sale de gaze Elemir, a spus NIS.

Proiectul vizează decarbonizarea și producerea de hidrogen albastru și verde, se arată în documentația de licitație. Compania selectată va avea sarcina de a dezvolta proiectul pentru întreaga instalație și o linie de exploatare a hidrogenului la rafinărie, care se află lângă Zrenjanin, în regiunea Banat din nord-estul Serbiei, precum și pentru depozitare și echipamente. Se preconizează ca antreprenorul să efectueze și analize tehnice.