Campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a încheiat oficial
Campania electorală pentru alegerile parlamentare, care a început pe 1 noiembrie, s-a încheiat oficial astăzi la ora 7:00. De la acest moment, orice continuare a campaniei electorale, inclusiv pe rețelele sociale, poate atrage amenzi între 4.500 și 10.000 de lei. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), continuarea campaniei include afișarea sau distribuirea de materiale electorale, difuzarea de mesaje pe ecrane digitale sau vehicule speciale, precum și îndemnuri pentru votul la alegeri.
Campania electorală s-a încheiat oficial și pentru organizatorii de evenimente, care nu pot desfășura activități de propagandă până la închiderea urnelor. Totuși, menținerea online a conținutului electoral, fără promovare activă plătită, nu este considerată continuare a campaniei.
În timpul campaniei, au fost semnalate 124 de posibile incidente electorale, cu 13,3% mai puține decât la alegerile parlamentare anterioare și cu 34,4% mai puține decât în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. Dintre acestea, 12 sunt în curs de verificare, iar 14 nu au fost confirmate.
Autoritățile au aplicat 11 amenzi, în valoare de peste 21.000 de lei, au dat 44 de avertismente și au întocmit 3 dosare penale. Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea afișajelor electorale (37%) și afișarea materialelor în locuri nepermise (16%).
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a asigurat măsuri pentru desfășurarea în siguranță a 93 de manifestări electorale, cu 61% mai puține decât în 2020. Acestea s-au desfășurat fără incidente semnificative, în județele Argeș, Ialomița și Giurgiu fiind organizate cele mai multe întâlniri cu alegătorii.
Alegeri parlamentare 2024. Diaspora votează chiar acum
Alegerile parlamentare au început astăzi, 29 noiembrie 2024, la ora 20:00, ora României, odată cu deschiderea primei secții de votare din diaspora.
Prima secție, situată în Auckland, Noua Zeelandă, și-a deschis porțile la ora locală 7:00. În diaspora, procesul de votare pentru Senat și Camera Deputaților se desfășoară pe parcursul a două zile, în timp ce în România urnele se deschid duminică, 1 decembrie, la ora 7:00.
Până sâmbătă dimineață, la ora 7:00, peste 4.700 de români din diaspora și-au exprimat opțiunea de vot. Procesul de votare în străinătate se desfășoară în 950 de secții de votare, pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală), și duminică, 1 decembrie, în același interval orar. Datorită diferențelor de fus orar, procesul de vot din diaspora acoperă un interval de 59 de ore.
Secțiile de votare din vestul Statelor Unite ale Americii și Canadei vor fi ultimele care își vor închide porțile, luni, 2 decembrie, la ora 7:00, ora României. Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și cei care stau la coadă pentru a intra, își pot exercita dreptul de vot până cel târziu la ora 23:59.
Conform celor mai recente date, până la ora 10:15, un număr de 13.423 de români au participat deja la vot. Dintre aceștia, 9.080 au votat pe liste suplimentare, iar 4.343 prin vot prin corespondență.