Alegeri prezidențiale 2024. Poliția Română a venit cu precizări, în contextul în care înainte de scrutin, s-au aplicat mai multe amenzi pentru continuarea propagandei electorale.
Alegeri prezidențiale 2024. 119 amenzi pentru continuarea propagandei electorale
Alegeri prezidențiale 2024. Poliția Română a anunțat că, sâmbătă, au fost aplicate 119 sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale, dintre care 82 au fost avertismente, iar 37 amenzi. În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a subliniat că, conform Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public în România.
„Reiterăm că potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia(…)”, a transmis instituția.
Conform Deciziei nr. 4546/2014 emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în România, platformele de socializare sunt clasificate ca fiind spațiu public.
Potrivit unui, comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), astfel, promovarea electorală desfășurată în afara perioadei permise de lege este strict interzisă, inclusiv pe platformele de socializare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Majoritatea măsurilor aplicate au fost sub formă de avertismente
IGPR a mai subliniat că majoritatea măsurilor aplicate, aproximativ 70%, au fost sub formă de avertismente. Acestea au avut ca scop principal asigurarea respectării cadrului legal și prevenirea comiterii unor noi abateri, nu aplicarea de sancțiuni financiare.
Potrivit Poliției Române, sancțiunile contravenționale au vizat reprezentanți și susținători ai mai multor formațiuni politice și candidați. De asemenea, o parte dintre sancțiuni au fost aplicate în urma sesizărilor transmise chiar de un anumit partid politic.
Poliția Română acționează exclusiv pe baza legii, fără a discrimina în funcție de apartenența politică a persoanelor implicate. Obiectivul principal al acestor măsuri este menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea reglementărilor legale referitoare la manifestările publice, inclusiv cele din mediul online.
Reguli la secțiile de votare
Respectarea secțiilor de votare, a ordinii și a integrității procesului electoral trebuie să fie asigurată cu strictețe.
Ștampila „VOTAT” trebuie utilizată exclusiv pentru a marca opțiunea ta de vot. Orice altă utilizare, cum ar fi aplicarea acesteia în afara patrulaterului candidatului, poate duce la invalidarea buletinului de vot. După ce ai votat, este necesar să o returnezi.
De asemenea, fotografierea sau filmarea buletinului de vot este interzisă! Secretul votului este esențial, iar încălcarea acestei reguli atrage sancțiuni severe. Dacă un membru al biroului electoral al secției de votare încalcă secretul votului, acesta riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare sau amendă, precum și interzicerea unor drepturi.
Totodată, nu ai dreptul să fii însoțit în cabina de vot de nicio altă persoană, cu excepția cazului în care ai un însoțitor desemnat. Totuși, acesta nu poate fi un membru al biroului electoral sau o persoană acreditată. Mai multe puteți afla aici.