Tot mai mulți șoferi conduc sub influența alcoolului

Un șofer de 42 de ani a fost prins cu 1,19 mg/l de alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost oprit de polițiști în orașul Petrila, în timp ce se afla la volanul unei mașini. Acesta a fost transportat la spital pentru prelevarea de probe biologice și este acum cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

„Un bărbat în vârstă de 42 de ani, din Petrila, este cercetat de poliţişti după ce ar fi urcat la volan aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. Acesta a fost depistat în trafic în data de 30.10.2024, în jurul orei ora 11.30, în oraşul Petrila. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a transmis IPJ Hunedoara.

Alcoolul la volan reprezintă o problemă frecventă pe șoselele din România. Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Spirits Romania, 2 din 10 șoferi români recunosc că au condus sub influența alcoolului. De asemenea, doar 16% dintre respondenți consideră că șoferii care consumă alcool reprezintă cel mai mare risc pentru siguranța rutieră.

Ce pățești dacă conduci după ce ai consumat alcool?

Șoferul care consumă alcool este pedepsit conform articolului 336 din Codul Penal, conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.

Aceeași pedeapsă se aplică și pentru persoanele aflate sub influența substanțelor psihoactive. Dacă fapta este produsă de către conducătorul auto în contextul transportului public de persoane sau al instruirii pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa se agravează și sporește, ajungând la închisoare de la doi la șapte ani.

Agresivitatea la volan este infracțiune

Șoferii agresivi pot fi acum pedepsiți legal în România. Fie că este vorba despre stresul zilnic, aglomerația din trafic sau alte motive, mulți șoferi devin agresivi la volan, dar puțini conștientizează că acțiunile lor pot atrage sancțiuni.

Autoritățile au decis să sancționeze comportamentele agresive ale oricărui șofer în trafic, care includ, printre altele, schimbarea repetată a benzilor pentru a depăși un șir de vehicule, întoarcerea vehiculului folosind frâna de ajutor și pornirea de pe loc prin patinarea excesivă a roților motoare.