Interdicția de plată a dividendelor ar putea fi ridicată de BCE
În primăvara anului 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie, conform informațiilor transmise de reuters.com
Mai apoi, în decembrie, BCE a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.
Băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă
Totuși, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul, având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro.
Conform regulilor comunicate de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.
„Dacă ritmul activităţii economice continuă, conform estimărilor noastre, este clar că recomandarea privind dividendele va dispărea, mai devreme sau mai târziu”, a declarat oficialul BCE.
Totodată, Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, şi-a exprimat speranţa că interdicţia pentru plata dividendelor va fi „în curând” ridicată.
„Vom ieşi din aceste recomandări privind dividendele, sper că în curând. Avem o propunere pentru o decizie la şedinţa din 23 iulie şi o vom aduce la cunoştinţa opiniei publice la scurt timp”, a declarat Andrea Enria.
„Este clar că încă există numeroase incertitudini dar riscul de credit nu s-a materializat în cazul băncilor, în bilanţurile băncilor, astfel încât prudenţa încă trebuie să fie un star polar în următoarele luni”, a punctat şeful Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE.
Sursă foto: Dreamstime