Atenţie mare pentru toţi cei care cumpără carne de miel în aceste zile
Mai sunt doar câteva zile până la Paşte şi mulţi români se înghesuie să cumpere carne de miel. Totuşi, trebuie să fie foarte bine conştienţi de regulile pe care trebuie să le respecte, pentru a nu avea probleme cu legea sau probleme de sănătate.
Mai exact, este important să ştim de unde putem cumpăra carne de miel în siguranţă, din surse verificate sanitar veterinar.
Ioan Oleleu, vicepreşedintele ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), a venit cu precizări importante. Oficialul spune că mieii pot fi sacrificaţi, în aceste zile, numai în centrele cu funcţionare temporară organizate de autorităţi. Acestea se află sub control strict sanitar veterinar.
Cine le organizează şi când se vor închide?
Cine are dreptul să le organizeze? Ei bine, vorbim despre:
- primării,
- asociații de profil,
- sau fermierii individuali.
Reamintim că aceste centre sau târguri au o durată limitată de funcţionare. Mai precis, potrivit regulilor impuse, funcționarea locurilor temporare de sacrificare a mieilor va înceta vineri, 3 mai, la ora 17:00.
Ele au fost deschise pe 22 aprilie şi funcţionează în intervalul orar 07:00 – 17:00.
Mai există şi abatoare unde se sacrifică mieii şi, evident, magazine de unde se poate cumpăra carnea
Nu sunt singurele locuri de unde putem achiziţiona carne de miel pentru Paşte. Palierul superior este reprezentat de unităţile autorizate. Vorbim despre abatoare, de mică sau mare capacitate. În fine, se poate merge direct în magazinele specializate sau în hypermarketuri pentru a cumpăra carnea dorită.
„Fermierii la nivel național pot să își sacrifice mieii în centre de sacrificare cu funcționare temporară care se pot amenaja pe perioada premergătoare sărbătorilor pascale, unități care sunt sub control sanitar veterinar.
Aceste centre pot fi organizate de primării, de asociațiile de profil sau fermierii individuali. Toate aceste carcase sunt destinate către vânzare și achiziționare din centrul respectiv.
Următorul palier sunt unitățile autorizate, fie că vorbim de abatoare de capacitate mică sau unitățile de abatorizare de capacitate mare, care achiziționează animale de la fermieri, le sacrifică, și le pun pe rețelele consacrate de comercializare, fie că vorbim de magazinele specializate sau hypermarketuri”, a explicat Ioan Oleleu pentru AgroTV.
În prezent, este posibil pentru cineva să procure mielul supravegheat sanitar veterinar din centrele sau punctele de sacrificare temporare, direct de la producător.
Apoi, acesta poate fi achiziționat din unitățile autorizate și înregistrate sanitar veterinar, cum ar fi magazinele, raioanele sau piețele agroalimentare, care dispun de facilități adecvate pentru comercializarea carcaselor de ovine, a încheiat reprezentantul ANSVSA.
Ai încălcat legea? Iată care sunt pedepsele
Ioan Oleleu a mai vorbit şi despre sancţiunile pe care le riscă cei care nu respectă regulile. Vorbim aici despre cei care ignoră legislaţia privind sacrificarea şi comercializarea mieilor în această perioadă.
Cei care vând carne de miel în alte condiţii decât cele stabilite prin lege riscă amenzi şi chiar dosar penal. Mai mult, produsele pe care încercau să le comercializeze vor fi confiscate.
„Sancțiunile sunt foarte mari, de la confiscarea produselor, sancțiuni contravenționale și în anumite situații, în funcție de complexitate, de volume și de modul în care a fost produsă această faptă, se poate ajunge până la dosare penale, cercetări penale.
De obicei aceste evenimente le întâlnim acolo unde anumite exploatații sunt sub restricții sanitar veterinare și nu au voie să comercializeze decât în anumite condiții foarte stricte”, a mai indicat vicepreşedintele ANSVSA.