Interdicția se aplică peste tot în România. S-a votat: E o lege care închide tot

interzis in romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Interdicția se aplică peste tot în România, dar unii nu acceptă. O societate din Iași a dat în judecată filiala ieșeană a Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc, afirmând că a fost adusă în pragul falimentului din cauza aplicării legii care interzice aparatele de joc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

O societate din Iași, adusă în pragul falimentului de legea păcănelelor

Legea păcănelelor. CSK Great Win Slots SRL a contestat prin plângere la Curtea de Apel anunțul postat pe site-ul ONJN și o notificare ulterioară adresată firmei, prin care li se comunica faptul că nu mai au dreptul să exploateze aparatele de joc amplasate în localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Firma a solicitat suspendarea aplicării acestor acte, argumentând că ONJN le interzicea dreptul de a funcționa.

Societatea deține 183 de aparate de joc și are o autorizație valabilă timp de un an pentru exploatarea acestora. Reprezentanții companiei au exprimat opinia că noile reglementări ar trebui aplicate doar firmelor nou-intrate pe piață și nu celor deja existente, sau, alternativ, să fie implementate începând cu anul viitor.

Mutarea aparatelor de joc presupune cheltuieli suplimentare

În forma actuală, legea impune societăților care dețin aparate de joc în localități mici să le închidă sau să le mute în spații situate în localități cu peste 15.000 de locuitori. Însă o eventuală mutare a acestor aparate ar însemna cheltuieli suplimentare, inclusiv depunerea unui nou dosar pentru obținerea autorizației de exploatare în noile locații.

Pe de altă parte, reprezentanții ONJN au explicat că au publicat doar un anunț și au trimis o informare, care nu constituie acte administrative ce ar putea fi suspendate în executare. De asemenea, Oficiul a subliniat că acționează în conformitate cu legea în vigoare.

De aceeași părere au fost și magistrații Curții de Apel în analiza dosarului. Potrivit lor, pentru a putea fi suspendat, un act trebuie să fie apt să producă efecte juridice.

Neajunsurile din legea păcănelelor

Parlamentarii, care au promis eliminarea sălilor de păcănele din localitățile mici, au constatat că legea adoptată în aprilie are deficiențe. În textul legislativ s-a introdus o prevedere care permite sălilor cu aparate de tip slot-machine să funcționeze în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

În multe cazuri, primarii au obținut adeverințe care atestă că populația localităților lor depășește această limită, permițând astfel continuarea activităților de jocuri de noroc. De acum înainte, aceste acțiuni vor fi considerate infracțiuni și vor fi pedepsite cu închisoarea. Mai multe puteți citi aici.