În România, legislația privind siguranța rutieră și regulile de conducere este una clară. Una dintre cele mai importante restricții se referă la interdicția strictă privind împrumutul vehiculului altor persoane. Există situații în care se poate ajunge chiar la închisoare.
Șoferii trebuie să fie cu băgare de seamă când împrumută mașina. Un caz recent arată că un astfel de gest poate însemna chiar pedeapsa cu închisoarea.
O astfel de situație s-a petrecut în cazul unui accident în care a fost implicat un minor. Procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor implicând minorul de 16 ani, care a fost implicat în accidentul mortal din parcarea de lângă parcul Pantelimon.
Inițial, faptele erau reținute sub acuzațiile de:
- ucidere din culpă,
- vătămare corporală din culpă,
- conducere fără permis
- părăsirea locului accidentului.
Schimbarea încadrării în infracțiunile de omor și tentativă de omor
După evaluarea probelor, la data de 29 august 2024, s-a dispus schimbarea încadrării în infracțiunile de omor, tentativă de omor, conducere a mașinii fără permis și părăsire a locului accidentului.
„În legătură cu dosarul privind incidentul din parcarea Parcului Pantelimon din mun. București din data de 28.07.2024, soldat cu decesul unui minor și rănirea gravă a altuia, (…) în urma administrării mijloacelor de probă, la data de 29.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inculpatului minor, în vârstă de 16 ani, din infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului, în infracțiunile de omor, tentativă de omor, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului”, potrivit unui comunicat de presă.
Incidentul a avut loc pe 28 iulie 2024, la ora 19:31, în parcarea situată lângă parcul Pantelimon, în București.
Un minor de 16 ani a condus mașina fără a avea permis
Conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, minorul de 16 ani a condus mașina pe aleea de acces a parcării. Acesta era aflată paralel cu șoseaua Gării Cățelu.
În apropierea intrării în parc, a pierdut controlul vehiculului. El a lovit trei mașini parcate, proiectând ultima dintre acestea într-un al patrulea autovehicul.
În urma impactului, doi copii, frate și soră în vârstă de 9 și, respectiv, 7 ani, au fost afectați. Copilul de 9 ani a murit pe loc, iar fata de 7 ani a fost grav rănită. Ea a fost prinsă sub partea din față a autoturismului condus de minor. Fata a suferit leziuni severe, inclusiv amputația unui picior. Ea a avut nevoie de 95-100 de zile de îngrijiri medicale.
Cum s-au petrecut faptele în cazul accidentului din Pantelimon
După incident, minorul și pasagerul din față au părăsit locul accidentului. Ei s-au predat poliției în aceeași seară. Investigațiile ulterioare au stabilit că, înainte de accident, autoturismul era condus de un adult. Acesta știa că minorul nu avea permis de conducere. El a schimbat locurile cu minorul, încredințându-i volanul. Adultul a rămas pe locul de pasager din față.
Minorul a condus vehiculul pe o distanță de aproximativ 145 de metri. Acesta nu avea permis și nici experiența adecvată pentru a manevra autoturismul în siguranță. În timpul condusului, el conversa la telefon prin apel video și inhala protoxid de azot dintr-un balon. Protoxidul de azot este utilizat în chirurgie ca anestezic. Acesta este adesea folosit și recreațional pentru efectele sale euforice similare cu beția, dar de scurtă durată.
Procurorii susțin că minorul a demonstrat o indiferență față de posibilele consecințe
Pentru a justifica schimbarea încadrării juridice a faptelor din infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă în infracțiunile de omor și tentativă de omor, procurorii au considerat că minorul a demonstrat o indiferență față de posibilele consecințe ale acțiunilor sale. Aceștia au stabilit că minorul a acționat fără a ține cont de efectele posibile ale conduitei sale. El a acceptat implicit riscul producerii decesului sau rănirii grave a persoanelor.
Minorul, fără permis de conducere și fără abilități adecvate pentru a manevra mașina în siguranță, a condus într-o zonă frecventată de pietoni.
„A rezultat, așadar, că inculpatul minor a fost indiferent față de consecințele manipulării, în condițiile arătate mai sus, a unui a unui autoturism, acceptând că acțiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroși pietoni. Astfel, deși nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor și rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acționând cu intenție indirectă”, se menționează în comunicat.