Interdicție impusă prin lege în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: Sancțiune maximă

amendă politie

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii trebuie să respecte mai multe reguli, iar dacă nu o fac vor primi o amendă destul de mare. Așa i s-a întâmplat și acestui român care nu a ținut cont de nimic atunci când și-a scos oile la plimbare. Despre ce este vorba, de fapt?

Poluarea mediului se pedepsește cu amendă de până la 10.000 de lei

În orașul Sfântu Gheorghe, un cioban a primit o amendă la care nimeni nu se aștepta. Ciobanul și-a adus turma de oi într-o zonă specială destinată bicicletelor. Mai mult, acesta a fost amendat cu suma de 10.000 de lei. Amenda a fost aplicată după ce și-a tuns oile. El a lăsat lâna acestora pe maul râului Olt.

Ciobanul a lăsat lână animalelor să fie călcată de animale și luată de apă. Drept urmare, acțiunea lui a fost considerată o formă de poluare a mediului. În acest fel, el a fost pedepsit conform legislației în vigoare.

Poliția Locală a primit numeroase sesizări în trecut privind comportamentul necorespunzător al ciobanului, inclusiv pășunatul în zone interzise și nesupravegherea turmei în locuri publice.

Hadnagy István, șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, a subliniat că intervenția autorităților este justificată în astfel de cazuri:

  • pentru a proteja mediul înconjurător;
  • pentru a asigura respectarea normelor legale.

„Este clar că persoana respectivă a lăsat intenționat lâna tunsă de la oi în locul respectiv, astfel încât animalele să o calce și să o care în apă, sau să dispară în timpul unei furtuni.

Nu avem niciun cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care cineva folosește sau nu lâna, dar este responsabilitatea noastră să luăm măsuri atunci când cineva depozitează ilegal gunoiul.

Conform legii, pentru poluarea mediului se poate aplica o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, iar în acest caz s-a aplicat sancțiunea maximă”, a explicat Hadnagy István, șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

SURSA FOTO: Freepik

Ce spune legea despre poluarea mediului?

Legea 104/2011 prevede sancționarea cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane juridice, nerespectarea următoarelor obligaţii:

  • obligaţiile ce revin titularilor de activităţi care deţin surse fixe de poluare atmosferică de a participa la elaborarea programelor de reducere a emisiilor, a planurilor de calitate a aerului şi a planurilor de acţiune pe termen scurt
  • obligaţiile ce revin titularilor de activităţi care deţin surse fixe de poluare atmosferică, conform prevederilor cuprinse în programele de reducere a emisiilor, în planurile de menţinere a calităţii aerului, în planurile de calitate a aerului şi în planurile de acţiune pe termen scurt
  • obligaţiile ce revin titularilor de activităţi la declanşarea de către autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului a planului de acţiune pe termen scurt, de a lua măsuri urgente şi eficiente de reducere a emisiilor de poluanţi în aer, astfel încât concentraţia acestora în aerul înconjurător să fie redusă până la atingerea nivelului valorii-limită, inclusiv prin oprirea temporară a activităţii, dacă este cazul

Legea mai spune că se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoane juridice, nerespectarea următoarelor obligaţii:

1 . Obligaţia utilizatorilor de surse mobile de a asigura încadrarea în limitele de emisie stabilite pentru fiecare tip specific de sursă, precum şi de a le supune inspecţiilor tehnice, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

Această prevedere nu este aplicabilă utilizatorilor de autovehicule rutiere pentru care se aplică legislaţia în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice

2 . Obligaţia de a se supune tuturor procedurilor şi cerinţelor legale care conduc la:

  • prevenirea
  • eliminarea
  • sau reducerea impactului asupra aerului înconjurător şi a mediului ca întreg.

3 . Obligaţia de transformare a surselor difuze în surse de emisii dirijate, în cazul în care este posibil din punct de vedere tehnic şi economic.