Este interzis să traversezi pe culoarea roșie a semaforului
Este interzis să faci acest lucru! Un bărbat în vârstă de 75 de ani a fost lovit de mașină în Timișoara, când traversa strada pe trecerea de pietoni, dar pe culoarea roșie. Din păcate, și-a pierdut viața.
Potrivit unei informări de presă emise de Poliția Timiș, un bărbat în vârstă de 37 de ani a condus un autoturism pe strada Andrei Șaguna dinspre Calea Dorobanților spre strada Baba Dochia. La intersecție, acesta a surprins și a accidentat un bărbat de 75 de ani. Acesta, în calitate de pieton, traversa drumul public prin locul marcat și semnalizat corespunzător, pe culoarea roșie a semaforului electric.
Pietonul a decedat în urma impactului. În cauză, s-a întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.
A crescut punctul de amendă pentru contravențiile din Codul Rutier
Amintim că de la 1 ianuarie 2024, punctul de amendă pentru contravențiile din codul rutier a crescut cu 20 de lei.
Guvernul a decis că punctul de amendă va reprezenta 5% din salariul minim, care anterior era de 3.300 de lei. Astfel, s-a stabilit că valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei. Pentru un pieton care încalcă regulile de circulație pe drumurile publice, amenda poate fi de două sau trei puncte, în funcție de gravitatea faptei. Asta înseamnă că amenda poate fi cel puțin 330 de lei și cel mult 495 de lei.
Creșterea amenzilor a survenit în contextul în care doar în București, anul trecut, au avut loc peste 80 de accidente grave în care au fost implicați pietoni.
Șoferii care ignoră regulile de circulație se vor confrunta și ei cu amenzi mai mari.
Cea mai severă sancțiune prevăzută în Codul Rutier, de până la 20 de puncte, echivalentul a 3.300 de lei, este impusă șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau nu se opresc la trecerea peste calea ferată.
Șoferii trebuie să reducă viteza când întâlnesc o trecere de pietoni
Unele dintre cele mai comune cauze ale accidentelor rutiere din România includ neatenția pietonilor și viteza excesivă. În ciuda clarității legislației, se produc sute de accidente în fiecare an, iar unele au consecințe tragice.
Codul rutier reglementează numeroase situații în care șoferii sunt obligați să circule cu o viteză redusă. În același timp, pietonilor li se permite să traverseze doar în anumite condiții.
În localități, limita de viteză, valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care străbat satele și comunele, este de 50 km/h. Există și excepții în care viteza poate fi mai mare.
Cu toate acestea, reducerea vitezei la trecerea de pietoni este obligatorie, chiar și atunci când nu sunt pietoni prezenți. Șoferii trebuie să fie atenți la semnele rutiere amplasate în apropierea drumurilor. Mai multe puteți citi aici.