Loviturile aplicate asupra copiilor de către părinți ar putea fi interzise în Marea Britanie, după ce pediatrii au solicitat acest lucru. Ei spun că unele clauze sunt ambigue.
Părinții din Marea Britanie nu vor mai putea să-și lovească copiii, dacă se va adopta propunerea medicilor
Miercuri, Federația pediatrilor britanici a solicitat interzicerea loviturilor aplicate de părinți asupra copiilor în Anglia și Irlanda de Nord. Ei critică legislația actuală, considerând-o „periculos de ambiguă”, deoarece permite aplicarea de pedepse „rezonabile” asupra copiilor.
În 2019, Scoția a promulgat o lege care interzice părinților să lovească copiii, devenind prima națiune din cele patru care alcătuiesc Regatul Unit care condamnă pedepsele corporale asupra copiilor. Țara Galilor a adoptat aceeași măsură în 2022, urmând exemplul scoțian.
Miercuri, Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate Infantilă din Marea Britanie a cerut o acțiune similară în Anglia și Irlanda de Nord, cerând eliminarea din lege a clauzei referitoare la „pedeapsa rezonabilă”.
Instituția solicită partidelor politice să facă angajamente semnificative în ceea ce privește această problemă importantă legată de drepturile copiilor, mai ales că în acest an vor avea loc alegeri legislative în Marea Britanie.
Instituția îndeamnă partidele politice să facă angajamente semnificative referitoare la această problemă crucială legată de drepturile copiilor, cu atât mai mult cu cât în acest an vor avea loc alegeri legislative în Marea Britanie.
Legile actuale privind pedepsele fizice
Pediatrul Andrew Rowland din Marea Britanie, directorul departamentului de protecție a copilului din cadrul Colegiului, este de părere că legile actuale privind pedepsele fizice sunt nedrepte și periculos de vagi.
El a explicat că acestea creează o zonă gri în care unele forme de pedepse corporale pot fi legale. Altele pedepse corporale nu sunt.
„Legile actuale privind pedepsele fizice sunt nedrepte şi periculos de vagi”, este de părere pediatrul Andrew Rowland, directorul departamentului de protecţie a copilului din cadrul Colegiului. „Ele creează o zonă gri în care unele forme de pedepse corporale pot fi legale, în timp ce altele nu”, a explicat specialistul.
Acest pediatru relatează că se confruntă „adesea” cu situații în care au avut loc acte de violență fizică împotriva unui copil. De altfel, el întâmpină dificultăți în a explica regulile părinților din cauza ambiguității legii.
„Această lipsă de claritate a legii poate chiar spori complexitatea identificării cazurilor de abuz asupra copiilor”, a explicat el.
Părerile sunt împărțite
Miercuri dimineață, o membră a guvernului conservator a respins orice modificare, declarând că legea actuală din Anglia este „foarte clară”.
Ea spune că „este responsabilitatea părinților să își disciplineze copiii”.
Secretarul şef al Trezoreriei, Laura Trott, a făcut această declaraţie în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Sky News.
Încă din 1979, Suedia a interzis pedepsele corporale aplicate copiilor. În 2019, Franța a devenit cel de-al 56-lea stat care a interzis acest tip de violențe fizice.