Închirierea ilegală a apartamentelor în regim hotelier va fi pedepsită foarte dur în România. Ministerul Turismului propune amenzi usturătoare pentru cei care își dau apartamentele spre închiriere pe platformele online, fără a avea înregistrare și clasificare oficială.
Persoanele care închiriază apartamentele în mod ilegal se confruntă cu riscul de a fi amendate cu sume de până la 50.000 de lei. În București, închirierea apartamentelor în regim hotelier fără autorizație este des întâlnită. Se întâmplă mai ales în zonele centrale.
Chiar dacă unele proprietăți au autorizație de la Ministerul Turismului, multe altele sunt închiriate ilegal. Acestea nu plătesc taxele și impozitele corespunzătoare.
În zonele precum Strada Smârdan 16 din Centrul Vechi sau de-a lungul Căii Victoriei și la Piața Romană, se pot găsi numeroase apartamente închiriate în regim hotelier, fără a respecta normele legale. Proprietarii acestor apartamente recurg adesea la instalarea unor sisteme independente de înregistrare a cheilor pentru a oferi tarife mai scăzute și pentru a evita regulile de concurență corectă.
Amenzi mai mari pentru cei care își închiriază apartamente ilegal
Ministerul Turismului propune modificarea legislației pentru a impune clasificarea obligatorie a camerelor, pensiunilor sau hotelurilor înainte de promovarea lor pe platformele online. Începând de luna viitoare, clasificarea va fi obligatorie pentru a putea promova unitățile de cazare pe internet. De asemenea, amenzile pentru încălcarea acestor reguli urmează să fie majorate. Acestea vor putea ajunge până la 50.000 de lei.
„Vorbim despre camere, pensiuni sau hoteluri acestea trebuie clasificate în primul rând, după care pot fi promovate pe toate site-urile de promovare în domeniul turismului. Bineînțeles că vom avea amenzi corespunzătoare amenzile vor fi destul de mari, până în 50 de mii de lei”, a spus Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului, pentru Observator.
Înregistrarea în registru este gratuită și poate fi efectuată online. Această modificare legislativă vine ca răspuns la creșterea rapidă a cererii de închiriere pe termen scurt. În plus, pentru a combate închirierile neautorizate, Comisia Europeană impune schimbul de date între platforme și instituțiile de reglementare.
Noi reguli de impozitare pentru românii care obțin venituri din chirii
Românii care obțin venituri din închirierea proprietăților lor ar trebui să fie la curent cu ultimele modificări referitoare la regulile de impozitare. Un anunț recent aduce schimbări esențiale în acest sens.
În urma ajustărilor aduse Ordonanței de Urgență nr. 115 din 2023, noile reglementări vizează persoanele fizice care gestionează peste cinci contracte de închiriere. Concret, opțiunea de a raporta aceste venituri ca fiind din activități independente în sistem real va fi eliminată.
Astfel, persoanele care obțin venituri din închirierea imobilelor deținute în proprietate personală, fără a se ține cont de numărul contractelor de închiriere, nu vor mai putea să-și scadă cheltuielile pentru determinarea veniturilor impozabile. Mai multe puteți citi aici.