Deținătorii de animale care nu au grijă de acestea și care le provoacă durere sau chiar le ucid riscă dosar penal, arată o lege din România, adoptată în 2004. Chiar dacă nu mulți știu de această lege, ea este aplicată și în prezent, așa cum a fost și în cazul acestui bărbat din Mureș.
Rănirea și uciderea intenționată a câinilor, interzisă în România
Nu ai voie să rănești animalele în România. Un bărbat din județul Mureș a fost reținut pentru rănirea și uciderea intenționată a animalelor, după ce a provocat o ceartă între mai mulți câini și i-a lovit cu un obiect asemănător unei sulițe. În urma acestui act, unul dintre câini a fost omorât și alți doi au fost răniți.
Dosarul ce îl implică pe bărbatul din Mureș a fost deschis de poliție după ce, duminică, un locuitor din Gurghiu a depus o plângere, informând că animalele sale au fost lovite cu un obiect metalic ascuțit.
Oficialii Poliției Județene Mureș au informat că echipa operativă din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-a deplasat la fața locului și a constatat că bărbatul în cauză ar fi provocat o încăierare între câinii săi și cei ai persoanei vătămate. Potrivit raportului, bărbatul de 32 de ani ar fi lovit trei câini cu un obiect ascuțit, rezultând moartea unui dintre aceștia. Exemplarele canine au fost examinate de medicul veterinar de circumscripție, care a acordat îngrijiri medicale celor rănite și a efectuat necropsia câinelui decedat.
”La faţa locului, s-a deplasat echipa operativă din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor, care a stabilit că cel în cauză ar fi provocat o încăierare între câinii acestuia şi ai persoanei vătămate, iar, la un moment dat, bărbatul de 32 de ani ar fi lovit, cu un obiect ascuţit, trei câini, dintre care unul a decedat. Exemplarele canine au fost examinate de către medicul veterinar de circumscripţie, care a acordat celor rănite îngrijiri medicale, efectuând, totodată, necropsia asupra celui decedat”, informează, marţi, oficialii Poliţiei Judeţene Mureş.
Bărbatul de 32 de ani, reținut recent de poliție, ar fi provocat câinii săi, care erau folosiți pentru paza oilor, să se confrunte cu câinii altui bărbat. Ulterior, pentru a-i separa, el ar fi lovit cu o suliță cei trei câini care nu îi aparțineau.
Investigațiile în acest caz sunt în curs de desfășurare, vizând infracțiunile de rănire și ucidere intenționată a animalelor fără drept.
Ce spune legea din România despre astfel de fapte?
În România, legea care reglementează protecția animalelor, inclusiv în ceea ce privește rănirea sau uciderea intenționată a acestora, este Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, cu modificările și completările ulterioare. Această lege stipulează:
Interzicerea actelor de cruzime față de animale
Legea interzice în mod expres orice formă de cruzime față de animale, inclusiv rănirea și uciderea intenționată. Articolul 6 al legii prevede că este interzisă provocarea de suferință animalelor în orice formă, inclusiv prin acte de violență, abuz sau neglijență.
Sancțiuni
Persoanele care comit astfel de acte se fac vinovate de infracțiuni și pot fi pedepsite conform prevederilor legale. În general, acestea sunt considerate infracțiuni și sunt sancționate conform Codului Penal. Ele depind de gravitatea faptelor și de circumstanțele specifice.
Definirea actelor de cruzime
Actele de cruzime sunt definite ca fiind acțiuni intenționate care cauzează durere, suferință sau moarte animalelor, fără justificare sau drept.
Pedeapsa
Conform Codului Penal român, rănirea sau uciderea intenționată a animalelor poate fi sancționată cu închisoare, în funcție de gravitatea faptei. De exemplu, conform articolului 25 din Legea nr. 205/2004, pedepsele pentru astfel de fapte pot varia, incluzând:
- închisoare de la 3 luni la 3 ani
- sau muncă în folosul comunității