Echipe de ordine publică desfășurate în noaptea de Înviere
Sâmbătă, Chestorul de poliție Eduard Ionescu, director în Direcția de Informare și Informații Publice a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a declarat că în noaptea de Înviere vor fi desfășurate echipe de ordine publică în apropierea a 12.200 de lăcașuri de cult.
Acesta mai spune că la cele 12.200 de lăcașuri de cult sunt așteptate peste 2,6 milioane de persoane.
„În această seară, în Noaptea de Înviere, echipajele de ordine publică vor fi prezente în zona celor aproximativ 12.200 lăcaşuri de cult din toată ţara, unde sunt aşteptate peste 2,6 milioane de persoane.
De asemenea în apropierea locurilor unde se vor desfăşura slujbele religioase sunt pregătite şi mobilizate echipe de intervenţie în situaţii de urgenţă”, a spus chestorul, într-o declaraţie susţinută la sediul MAI.
Este interzis să lași lumânările nesupravegheate
Eduard Ionescu a făcut apel la prudență, cerând ca atunci când sunt folosite lumânările sau candelele aprinse să nu fie lăsate nesupravegheate și să nu fie accesibile copiilor.
De asemenea, cetățenilor li s-a reamintit să adopte o conduită preventivă, să respecte indicațiile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne și să semnaleze orice situație de pericol la numărul de urgență 112.
„Facem apel la prudenţă. Atunci când folosiţi lumânările sau candele de aprinse nu le lăsaţi nesupravegheate, nu le lăsaţi la îndemâna copiilor.
Reamintim cetăţenilor că, indiferent de modul în care aleg să petreacă aceste zile, să aibă o conduită preventivă, să respecte indicaţiile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne şi să semnaleze orice situaţie de pericol la numărul de urgenţă 112”, a afirmat Eduard Ionescu.
Aproximativ 7.000 de jandarmi vor fi prezenţi în stradă
Maiorul Ana Maria Burchi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a comunicat că în Noaptea de Înviere, aproximativ 7.000 de jandarmi vor fi desfășurați pe străzi. Ei vor asigura măsurile de ordine publică la nivel național în apropierea celor peste 12.000 de lăcașuri de cult. De asemenea, ei vor fi desfășurați și pe traseele de deplasare ale cetățenilor.
În plus, jandarmii vor participa și la cele peste 160 de evenimente publice programate în zilele următoare. Ei se vor asigura că evenimentele publice se vor desfășura fără incidente.
„Pe litoral, jandarmii sunt prezenţi în toate staţiunile aglomerate, cum sunt Mamaia şi Costineşti, fiind constituite echipe mobile de intervenţie, pregătite se intervină în caz de tulburare a ordinii publice. Principalele trasee de patrulare vor include zonele foarte aglomerate, cum sunt porturile turistice, faleza Cazinoului, precum şi zona cluburilor. (…)
Jandarmeria Română va fi prezentă şi în staţiunile montane, unde mulţi turişti au ales să-şi petreacă minivacanţa. Zilnic aproximativ 200 de jandarmi montani se află permanent pe traseele şi în staţiunile turistice, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale”, a adăugat Ana Maria Burchi.
Nu au fost înregistrate incidente majore
De la începutul mini-vacanței și până în prezent, nu s-au consemnat incidente majore în toată țara.
Peste 5.000 de jandarmi au fost implicați în aproximativ 3.000 de misiuni la nivel național, având în vedere siguranța cetățenilor.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisarul șef de poliție Bogdan Ghebaur, în timpul mini-vacanței de 1 Mai și a Paștelui Ortodox, spune că Poliția Română a desfășurat operațiuni pentru a garanta un climat de ordine și siguranță publică.
Aceste acțiuni s-au concentrat în special în:
- jurul lăcașurilor de cult unde au avut loc ceremonii religioase
- în stațiunile montane și de la malul mării
- pe principalele drumuri naționale și autostrăzi
„În perioada 1- 3 mai, poliţiştii au intervenit la peste 8.600 de evenimente, dintre care peste 7.400 au fost sesizate prin 112. Au fost prinse în flagrant delict peste 500 de persoane, bănuite de comiterea de infracţiuni, fiind depistate peste 60 de persoane urmărite. Poliţiştii au aplicat aproximativ 28.700 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 11,6 milioane lei”, a informat Ghebaur.
MAI a operaţionalizat Planul preventiv de ordine şi siguranţă publică
Începând cu data de 30 aprilie, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a pus în aplicare Planul preventiv de ordine și siguranță publică.
Acest plan prevedea ca zilnic, la nivel național, să fie mobilizați peste 25.000 de:
- polițiști
- jandarmi
- polițiști de frontieră
- pompieri
- și alte efective ale MAI
Scopul acestora este de a asigura siguranța cetățenilor în timpul mini-vacanței și sărbătorilor.
„Putem afirma că obiectivul a fost atins. (…) În toată această perioadă nu au fost înregistrate evenimente deosebite. De altfel, la nivel naţional, datele arată în felul următor: infracţiunile comise cu violenţă – cu 13% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut, tâlhăriile – cu 41% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut.
Şi la accidente rutiere grave avem o scădere cu 52%. Persoanele decedate în accidente rutiere, din păcate mai avem şi aceste situaţii, dar avem o scădere de 43% faţă de perioada similară a anului 2023.
Acest rezultat sau aceste rezultate nu sunt nişte bunuri date ele reprezintă efortul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne care în toată această perioadă au fost la datorie”, a mai spus chestorul de poliţie Eduard Ionescu.