Fiodorov a precizat că exporturile de cereale ale Rusiei ar urma să ajungă în acest an la 25 milioane de tone în anul comercial 2014/2015, care a început la 1 iulie. În anul 2013/2014, această cifră a fost de 25,4 milioane. Rusia este unul din cei mai mari exportatori de cereale de pe plan mondial via Marea Neagră.

Ministrul rus a precizat în aceeaşi conferinţă de presă că interdicţia ar putea genera inflaţie pe termen scurt, dar nu presupune un pericol pe termen mediu sau lung în acest sens. Rusia va compensa importurile interzise prin creşterea celor de carne din Brazilia sau brânză din Noua Zeelandă, a adăugat el.

El a mai spus că autorităţile ruse discută pe marginea acestor interdicţii cu Kazahstanul şi Belarusul, în contextul în care Moscova încearcă să găsească modalităţi de a bloca reexportarea produselor interzise în Rusia din aceste două ţări.

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat joi că Rusia a decretat o 'interdicţie totală' a majorităţii produselor alimentare provenite din ţările Uniunii Europene şi din SUA, în replică la sancţiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei. Această interdicţie vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia şi este valabilă începând cu 7 august pe o perioadă de un an, a adăugat el.

SURSA: Agerpres