Intermediarii caută lichiditate prin vecini

Investitorii autohtoni au un nou intermediar pentru bursa de la Viena, unde au acces la companii mari din România, precum OMV, Raiffeisen Bank, Voestalpine sau Vienna Insurance Group. Dacă bursa de la Bucureşti nu reuşeşte să aducă decât foarte greu emitenţi noi, brokerii au început să se orienteze către pieţele străine pentru a-şi majora oferta pentru clienţi. După avansul luat de pieţele instrumentelor derivate, intermediarii aduc tot mai multe acţiuni de pe piaţa la veder

Investitorii autohtoni au un nou intermediar pentru bursa de la Viena, unde au acces la companii mari din România, precum OMV, Raiffeisen Bank, Voestalpine sau Vienna Insurance Group.

Dacă bursa de la Bucureşti nu reuşeşte să aducă decât foarte greu emitenţi noi, brokerii au început să se orienteze către pieţele străine pentru a-şi majora oferta pentru clienţi. După avansul luat de pieţele instrumentelor derivate, intermediarii aduc tot mai multe acţiuni de pe piaţa la vedere din alte ţări.

Cel mai recent intermediar care a adus o piaţă nouă în oferta proprie este KBC Securities România. Prin introducerea acţiunilor listate la Bursa din Viena, KBC a ajuns la un total de 23 de pieţe străine tranzacţionabile prin platforma uTrade. „Alegerea pieţei austriece pentru platforma uTrade este pentru noi, românii, o opţiune firească“, spune Alexandru Ioan, Head of Retail Brokerage KBC Securities România. Principalul avantaj al bursei vieneze în atragerea de investitori autohtoni este oferta care cuprinde companii mari prezente în ţara noastră. Erste Bank, OMV, Raiffeisen Bank, Vienna Insurance Group, Wienerberger sau Voestalpine sunt doar câteva dintre societăţile cu activităţi locale listate. Dintre acestea, doar Erste Bank este disponibilă şi la Bucureşti.

Investitorii sunt interesaţi de Asia

Atractivitatea bursei vieneze poate fi observată şi prin numărul relativ ridicat de intermediari autohtoni care au în ofertă această piaţă. KBC Securities a ridicat la patru acest număr, celelalte case de brokeraj fiind Estinvest, Tradeville şi BT Securities. Lichiditatea zilnică a bursei din Viena s-a ridicat la 313,6 milioane euro în aprilie, mult peste cea a BVB, de circa 7,6 milioane euro, iar capitalizarea s-a ridicat, tot în aprilie, la 81,5 miliarde euro. Cifrele sunt mult peste cele ale BVB chiar dacă bursa din Viena a suferit, la rândul ei, din cauza crizei (capitalizarea este jumătate faţă de valoarea din 2007.)

Cele mai tranzacţionate pieţe străine sunt cele din SUA şi Canada. „Există interes din partea investitorilor şi pentru pieţele din Asia, însă lucrurile sunt mai dificile acolo, China, spre exemplu, este inaccesibilă din cauza reglementărilor locale“, a declarat Patrick Vande Kerckhove, Head of Retail Brokerage la KBC Securities Belgia, care a arătat că, totuşi, anumite titluri chinezeşti sunt disponibile prin bursa din Frankfurt.

O veste bună pentru bursa noastră şi pentru investitori ar putea veni de la statul român, care a anunţat că vrea să vândă o participaţie de 11,8% din pachetul de 20,6% deţinut la OMV Petrom. Pentru aceste acţiuni, statul ar putea obţine aproximativ 450 milioane euro, bani cu care ar putea participa la majorarea de capital social programată la Petrom (de 600 milioane euro), restul urmând să intre la buget. Statul este obligat să păstreze un pachet de 8,8% din acţiuni, deoarece un pachet de 8% va fi oferit spre vânzare salariaţilor. Rămâne de văzut cum va alege statul să valorifice participaţia, prin piaţă sau prin încredinţare directă.