Internet in banda larga: ADSL sau CATV?

Desi intermediaza acelasi serviciu, anume transmisiile de date, cablul TV si ADSL au principii de functionare total diferite. Daca in cazul ADSL conectarea utilizatorului la reteaua de fibra optica se face prin clasicele fire telefonice din cupru, tehnologia CATV, dupa cum o sugereaza si numele, presupune conectarea abonatului la infrastructura de fibra optica, prin cablul coaxial, folosit initial pentru transmisiile TV. Ca si in cazul tehnologiei ADSL, serviciul de cablu necesita un modem pentr

Desi intermediaza acelasi serviciu, anume transmisiile de date, cablul TV si ADSL au principii de functionare total diferite. Daca in cazul ADSL conectarea utilizatorului la reteaua de fibra optica se face prin clasicele fire telefonice din cupru, tehnologia CATV, dupa cum o sugereaza si numele, presupune conectarea abonatului la infrastructura de fibra optica, prin cablul coaxial, folosit initial pentru transmisiile TV.
Ca si in cazul tehnologiei ADSL, serviciul de cablu necesita un modem pentru convertirea fluxului de date. Dar, spre deosebire de ADSL, care permite o legatura separata – prin intermediul liniei telefonice – cablul este partajat cu fiecare utilizator de cablu din vecinatate, particularitate care ridica probleme de securitate.
Avantajul operatorilor de cablu, cum este cazul RDS, consta in aceea ca intreaga infrastructura (metropolitana si nationala) este proprietatea companiei, disparand astfel inconvenientul dependentei fata de un alt operator, cum se intampla in cazul ADSL. De exemplu, furnizorul PCNet (promotor al ADSL) inchiriaza pentru accesul la utilizatorul final liniile telefonice ale RomTelecom.
La nivel de tarife, ADSL este o tehnologie mai scumpa, furnizorii de Internet prin cablu permitandu-si sa coboare mai mult preturile pentru a deveni accesibili chiar si utilizatorilor casnici. A nu se uita costurile initiale. In cazul furnizorului de ADSL, instalarea liniei inchiriate de la RomTelecom, configurarea serverului de comunicatii si instruirea initiala pentru folosirea serviciului costa 120 USD. La aceasta se adauga echipamentul modem-router ADSL, a carui chirie lunara este de 20 USD. In celalalt caz, costurile ini-tiale sunt mai mici, modemurile de cablu avand preturi apropiate de modemurile de dial-up.
Largimea de banda maxima disponibila este, teoretic, mai mare in cazul CATV, dar sa nu uitam ca semnalul este partajat. Viteza de transfer prin ADSL este de pana la 8 Mb (pentru download) si 1 Mb (upload). Aceasta asimetrie, datorata faptului ca utilizatorii au mai mare nevoie sa descarce decat sa incarce pachete de date, se afla, de altfel, la originea denumirii tehnologiei: Asymetric Digital Subscriber Line.
In general, cablul functioneaza pe baza tipologiei BUS, traiectoria semnalului fiind asemanatoare cu traseul unui autobuz, din utilizator in utilizator, la o viteza de transfer de pana in 10 Mb/s. Operatorul RDS a inlocuit aceasta tehnologie cu sistemul DOCSIS (Data over Cable Service Interface Specification), care, potrivit specialistilor de la RDS, poate atinge viteze maxime de download de 27-34 Mb/s si 5-10 Mb/s pentru upload. Totusi, pentru operatiunile obisnuite (trimiterea unui e-mail, navigarea sau chiar vizionarea unui film pe web), circa 2-3 Mb/s sunt suficienti. Posibilitatea de a realiza viteze mai mari isi dovedeste utilitatea atunci cand utilizatorii vor sa comunice in cadrul unor retele virtuale private (VPN).
Ambele tehnologii au acoperire in principalele orase, tendinta furnizorilor fiind de avea o acoperire nationala. Atat PCNet cat si RDS urmaresc, pe termen lung, sa ofere clientilor casnici sau corporatisti pachete complete, incluzand date, TV si, in curand, voce. Furnizorii ambelor tipuri de tehnologii pretind ca banda de care dispun suporta toate cele trei tipuri de servicii.
In concluzie, alegerea utilizatorului intre cele doua tehnologii va depinde de caracteristicile considerate prioritare: securitatea transmisiilor, acces la reteaua RomTelecom sau de cablu, tarife, costuri initiale, viteza minim garantata.    

Tarife ADSL si CATV

Tehnologie/    Abonament     Trafic
operator        minim/        inclus
        luna (USD)
ADSL/ PCNet    90        2 GB
CATV/ RDS    9        150 MB

Tehnologie/    Abonament     Viteza
operator        mediu/        minima
        luna (USD)    garantata
                (Kbps)
ADSL/ PCNet    290        64
CATV/ RDS    690        64

ADSL: plusuri si minusuri

Plusuri: · nivel ridicat de securitate a transmisiilor de date, datorat nepartajarii liniilor telefonice; · foloseste liniile RomTelecom, care au o larga raspandire.
Minusuri: · costuri de instalare mai ridicate, datorate inchirierii modemului, si instalarea liniei, inchiriate, a RomTelecom; · viteze mai mici de transfer si dependenta operatorului de retelele altor operatori.

CATV: plusuri si minusuri

Plusuri: · largime de banda mare, mergand, potrivit specialistilor RDS, pentru sistemul ROCSIS, pana la 27-34 Mb/s; · nivelul minim al tarifelor poate cobori mai mult decat la ADSL.
Minusuri: · securitate redusa a transmisiilor, generata de partajarea cablului cu abonatii din vecinatate; · rentabila la nivel de cost doar daca operatorul de cablu este prezent in vecinatatea utilizatorului.