Amplificarea comerţului pe internet a condus la o explozie de medicamente contrafăcute vândute în lume, China fiind principalul fabricant, au declarat experţi din sectorul farmaceutic reuniţi la Manila, în Filipine.
Comerţul ilegal de medicamente contrafăcute a ajuns la 75 de miliarde de dolari (60 de miliarde de euro), a precizat Scott Davis, responsabil cu siguranţă în cadrul gigantului farmaceutic american Pfizer.
"Internetul a condus la o explozie a acestor medicamente, dintre care 90% sunt la un moment dat propuse spre vânzare şi vândute pe internet’, a adăugat Davis la un forum dedicat sănătăţii, potrivit Agerpres.
Site-urile care vând medicamente contrafăcute nu au în general adresă fizică şi ştiu să exploateze reglementări vamale imprecise pentru a trimite produsele la destinatarii lor, a adăugat expertul. Fabricanţii ajung să confecţioneze produse din ce în ce mai sofisticate, la un nivel la care grupurile farmaceutice trebuie să analizeze aceste medicamente în laboratoarele lor pentru a descoperi diferenţele existente între cele adevărate şi cele false.
De unde provin medicamentele contrafăcute?
Potrivit lui Scott Davis, principalul fabricant de medicamente contrafăcute este China, urmată de Iordania, SUA, Israel şi Canada. Tocmai de aceea Parlamentul European a adoptat , miercuri, o directivă prin care producătorii de medicamente vor fi nevoiţi să instaleze coduri speciale de securitate. . Cumpărătorii acestor produse sunt atraşi de preţul lor scăzut şi de posibilitatea de a le putea procura fără reţetă, a precizat Catherine Dauphin, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În raportul pe 2010 al Comisiei Europene privind acţiunile serviciilor vamale ale Uniunii se semnala o creştere îngrijorătoare a medicamentelor contrafăcute. Cele mai întâlnite produse contrafăcute au fost pilule de slăbit şi Viagra. Anul trecut au fost confiscate însă şi calmante, antidepresive, antialergice dar şi medicamente pentru hipertensiune sau HIV-SIDA.
Luna aceasta, Parlamentul European a adoptat o directivă prin care producătorii de medicamente vor fi nevoiţi să instaleze coduri speciale de securitate.