Ce bine ar fi dacă lucrurile s-ar mişca la fel de repede şi printre furnizorii de internet fix cum se mişcă în cazul operatorilor de telefonie mobilă. Recent, Orange şi Zapp au lansat două produse de acces wireless la internet, care tratează aceeaşi problemă în mod diferit. În timp ce modemul Business Everywhere e un face-lift de substanţă al unui produs asemănător, cardul Zapp Z030 vine să acopere o lipsă de până acum din oferta Zapp, un produs dedicat exclusiv utiliz
Ce bine ar fi dacă lucrurile s-ar mişca la fel de repede şi printre furnizorii de internet fix cum se mişcă în cazul operatorilor de telefonie mobilă. Recent, Orange şi Zapp au lansat două produse de acces wireless la internet, care tratează aceeaşi problemă în mod diferit.
În timp ce modemul Business Everywhere e un face-lift de substanţă al unui produs asemănător, cardul Zapp Z030 vine să acopere o lipsă de până acum din oferta Zapp, un produs dedicat exclusiv utilizatorilor de laptopuri, cardul PCMCIA detaşabil, atât de apreciat în mediile „corporate“. Deşi modemurile care se conectează prin USB fac exact aceeaşi treabă ca şi cardurile wireless, acestea din urmă sunt mai apreciate, deoarece nu eşti nevoit să porţi cu tine niciun fel de cablu şi nici nu trebuie să găseşti un loc şi pentru modem atunci când ţii laptopul pe genunchi sau pe măsuţa de cafea.
Cu toate că modemul de la Orange este clasificat ca fiind un produs din categoria business, el poate fi folosit foarte bine şi pentru a conecta PC-ul de acasă, în lipsa unei reţele fixe. Luând în considerare şi dimensiunile sale, cât un portofel bine burduşit şi de patru, respectiv cinci ori mai mare decât produsele competioare de la Zapp şi Vodafone, modemul stă mult mai bine pe birou decât în geanta de voiaj.
În schimb, cardul de conectare de la Zapp nu poate fi folosit decât pentru a conecta un laptop. Şi nu orice fel de laptop, ci doar unul echipat cu Windows XP, produsul nefiind compatibil cu notebook-urile mai noi, care vin cu Windows Vista preinstalat. Spre deosebire de modemul Z020, cardul Zapp Z030 nu este compatibil nici cu Linux.
Dar nici produsele concurenţei nu merg cu Vista; driverele necesare vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor în aproximativ două luni, atât de Vodafone, cât şi de Zapp, spun oficialii celor două companii, şi foarte probabil că şi Orange pregăteşte un update de drivere. Dintre toate produsele de conectare wireless de pe piaţă, singurul care este compatibil cu Mac-urile este Vodafone Smart Modem.
Instalare şi utilizare diferite
Când testezi diverse produse, adesea eşti tentat să treci peste amănunte, fiind obişnuit deja cu parcurgerea nenumăraţilor paşi necesari pentru a vedea o aplicaţie rulând pe PC. Aşa că am rugat o colegă să îmi spună părerea ei despre cardul Z030 de la Zapp. „Fereastra «Continue Anyway» e de-a dreptul enervantă în timpul instalării, apare de prea multe ori“, spune ea. Într-adevăr, cei de la Zapp nu s-au obosit nici până acum să trimită driverele şi software-ul la Microsoft, pentru a obţine semnătura digitală care face să dispară enervantele ferestre de confirmare. Noroc că trebuie să instalezi softul o singură dată!
Modemul Orange se instalează mult mai simplu. Tot ce ai de făcut e să conectezi modemul atunci când ţi se cere şi să dai „ok“ de câteva ori. Totuşi, modemul Business Everywhere nu a ajuns la performanţa „plug and play“ a celui de la Vodafone, care „se ocupă singur“ de instalare, fără nicio intervenţie.
După instalare, cele două produse se prezintă cu inerfeţe complet diferite. Produsul ceva mai „corporate“, Z030, are o fereastră – mult spus fereastră! – desprinsă parcă din temele futuriste ale aplicaţiei Winamp sau dintr-un joc high-tech. Cei care nu suportă „arătările“ jucăuşe pe ecran, pot minimiza aplicaţia şi ea va dispărea în „system tray“ (colţul din dreapta jos). Interfaţa aplicaţiei Business Everywhere e în acelaşi ton cu simplitatea şi eleganţa modemului de culoare albă. Aici ai toate comenzile necesare, prin icoanele aplicaţiei poţi deschide browserul, accesa reţeaua privată a companiei, trimite SMS-uri direct din computer sau deschide clientul de e-mail. Din păcate, aplicaţia parcă nu ar veni din Franţa, ţară ai cărei parlamentari vor să-şi instaleze Linux pe laptopuri, ci din Redmond, sediul Microsoft. Butonul de lansare a web browserului va lansa inevitabil Internet Explorer, chiar dacă aceasta nu e aplicaţia „default“ de navigat a PC-ului dumneavoastră, la fel, se încăpăţânează să deschidă Outlook sau Outlook Express, chiar dacă eu îmi citesc e-mailurile în Thunderbird. Motivul că în corporaţii se rulează soft exclusiv Microsoft nu ţine. Sunt mulţi care au Firefox ca browser web, iar apariţia depăşitului Internet Explorer 6 (IE7 e încă interzis în multe companii, din cauza unor incompatibilităţi) e de-a dreptul enervantă.
Viteze mai mari la costuri mai mici
Din partea lui Zapp Z030, ne aşteptam la performanţele cu care ne-au obişnuit serviciile de date ale operatorului. La primul test am obţinut în download 429 kilobiţi pe secundă, pe un site extern (WUGNet. com) şi 77,9 Kbps în upload. În traducere, înseamnă că un fişier de 10 MB se va descărca în 3 minute, iar unul de 100 de MB, în 31 de minute. Performanţele sunt uşor mai mari în cazul accesării unor site-uri interne (din România) şi repetarea testului a dus la aceleaşi viteze, în jurul a 500 Kbps în descărcare şi sub 100 Kbps la încărcare.
Surpriza a venit de la modemul Orange, care a reuşit în mod repetat peste 242 Kbps, chiar dacă indica faptul că se află într-o reţea EDGE, şi nu 3G. În momentul în care viteza de download s-a ridicat la 336 kbps, am ajuns la concluzia că, totuşi, mă aflu în raza de acoperire a reţelei 3G Orange, chiar dacă modemul arăta că preferă reţeaua EDGE, probabil mai stabilă în acel punct. În upload, viteza a fost de peste 110 kbps de fiecare dată. Maximul de viteză teoretic posibil în reţeaua Ev-DO a Zapp e de 2,4 Mbps, în timp ce reţeaua 3G a Orange permite viteze în download de maximum 384 Kbps.
NE PLACE Pentru 39 de dolari pe lună, la Zapp ai internet nelimitat. Cel mai ieftin abonament e 9 dolari, iar cardul costă între 39 şi 69 de dolari. Zapp rămâne, cel puţin deocamdată, furnizorul de servicii cel mai ieftin, cu cea mai mare viteză/acoperire pentru reţeaua de date mobile.
NU NE PlACE că nici până acum producătorul modemurilor şi cardului de la Zapp nu a trimis softurile şi driverele la Microsoft pentru autentificare. Antena extensibilă a cardului e fragilă şi se îndoaie uşor.
NE PLACE designul modemului, culoarea albă fiind elegantă. Nu are mai multe indicatoare decât e strict necesar. Softul e clar şi se instalează rapid şi „curat“. Conexiunea cu reţeaua e foarte stabilă, chiar şi în zonele cu acoperire mai slabă.
NU NE PLACE că aplicaţia merge mână în mână cu Microsoft şi te obligă să foloseşti softurile din Windows, chiar dacă ai vrea altceva. Modemul e puţin cam mare pentru a fi luat în călătorii, „la pachet“ cu laptopul.