Internet wireless pentru toată Europa

Comisia Europeană propune ca o parte a spectrului de frecvenţe radio folosit în prezent de serviciile de televiziune analogică din UE, care vor fi eliberate prin trecerea la televiziunea digitală, să fie folosit în toate ţările, în special, pentru Internet broadband wireless. Odată cu trecerea la televiziunea digitală se vor elibera patru cincimi din frecvenţele radio care ne aduceau în case emisiunile TV. Comisia Europeană  propune ca o parte a spectrului care se elibereaz

Comisia Europeană propune ca o parte a spectrului de frecvenţe radio folosit în prezent de serviciile de televiziune analogică din UE, care vor fi eliberate prin trecerea la televiziunea digitală, să fie folosit în toate ţările, în special, pentru Internet broadband wireless.

Odată cu trecerea la televiziunea digitală se vor elibera patru cincimi din frecvenţele radio care ne aduceau în case emisiunile TV. Comisia Europeană  propune ca o parte a spectrului care se eliberează, şi anume sub-banda de 790-862 MHz (undele care se propagă pe distanţe mari şi traversează clădirile), să fie rezervată pentru noi servicii wireless, cum ar fi serviciile de telefonie mobilă 3G şi 4G care permit, de pe mobil, streaming-ul video, navigarea nelimitată pe Internet şi descărcările rapide de fişiere.

 Aceste măsuri vor contribui la extinderea accesului la banda largă de mare viteză până la atingerea unei acoperiri de 100% a populaţiei europene la sfârşitul lui 2013.

Pentru a maximiza impactul acestor acţiuni, Comisia a anunţat că va armoniza condiţiile tehnice de utilizare a sub-benzii de 790-862 MHz, astfel încât să se evite fragmentarea pieţei unice în momentul în care statele membre vor pune la dispoziţie sub-banda pentru noi servicii pe teritoriul lor.Furnizorii de servicii şi producătorii de echipamente şi aplicaţii vor putea astfel să-şi desfăşoare activitatea peste frontiere, iar consumatorii vor avea mai uşor acces la serviciile de roaming când călătoresc. O abordare similară a pregătit terenul pentru apariţia telefoniei GSM în anii ’90.

România şi-a asumat respectarea termenului de implementare a serviciilor de televiziune digitală terestră până la 1 ianuarie 2012, iar la începutul acestei luni guvernul a adoptat strategia de trecere la televiziunea digitală terestră până în 2012.

SURSA: europa.eu