Internetul câştigă o pondere tot mai mare în economiile statelor din UE

Internetul ocupă un procent tot mai mare din economiile statelor membre ale UE, în următorii ani ponderea urmând să se dubleze, relevă un studiu realizat de think thank-ul european Bruegel cu sediul la Bruxelles, care activează în domeniul economiei internaţionale.

Studiul se referă la economiile a nouă state din UE – Marea Britanie, Italia, Suedia, Danemarca, Cehia, Olanda, Belgia, Spania şi Polonia.

Ponderea cea mai mare a internetului în cadrul produsului intern brut (PIB) – 7,2% – se întâlneşte în Marea Britanie, unde acest sector este mai dezvoltat decât construcţiile sau transporturile. Economia legată de internet în Marea Britanie are o valoare de 100 de miliarde de lire pe an şi creşte cu 10% anual. În acest domeniu lucrează 250.000 de persoane.

În Italia, internetul reprezintă 2% din PIB, însă este de aşteptat ca procentul să crească la 3,3-4,3% din PIB până în 2015. Industria internetului în peninsulă este la fel de mare ca aceea a restaurantelor, se arată în studiul citat.

În Suedia şi Danemarca, ponderea este de 6,6% şi, respectiv, 5,8% din PIB, cu perspectivă de creştere. În Cehia, economia legată de internet reprezintă 3,6% din PIB şi ar urma să ajungă la 5,4% până în 2015. Consumul reprezintă peste 40% din acest sector în Cehia, în special datorită cumpărăturilor online.

În Belgia şi Olanda ponderea internetului în economie este de 2,5% şi, respectiv, 4,3%.

Spania stă în prezent cel mai prost al acest capitol, economia legată de internet reprezentând numai 2,2% din PIB. Studiul notează însă că procentul va creşte foarte rapid, urmând să ajungă la 5% în 2015, în contextul în care, în acest moment, peste 75% din PIB-ul Spaniei provine din sectoare unde internetul joacă un rol decisiv.

În Polonia, unde 60% din gospodării au acces la internet, economia legată de mediul online are o valoare de 35,7 miliarde euro, echivalentul a 2,7% din PIB. Ponderea ar urma să se dubleze în următorii cinci şi să ajungă în 2015 la 92 de miliarde de euro – 4,1% din PIB.
SURSA: Agerpres