Internetul de mare viteza cucereste utilizatorii romani

In Romania, la sfarsitul anului trecut, erau peste 750.000 de conexiuni de Internet de mare viteza, fata de numai 382.783 conexiuni cu un an in urma. Din numarul total al conexiunilor in banda larga, 380.000 erau conexiuni de acces dedicat. „In ultimul an, serviciile de acces la Internet in banda larga au inregistrat o crestere de 96%, atingand o rata de penetrare de 3,46% si plasand Romania pe primul loc intre tarile din Europa de Sud-Est”, a declarat Dan Cristian Georgescu, pe

In Romania, la sfarsitul anului trecut, erau peste 750.000 de conexiuni de Internet de mare viteza, fata de numai 382.783 conexiuni cu un an in urma. Din numarul total al conexiunilor in banda larga, 380.000 erau conexiuni de acces dedicat.

„In ultimul an, serviciile de acces la Internet in banda larga au inregistrat o crestere de 96%, atingand o rata de penetrare de 3,46% si plasand Romania pe primul loc intre tarile din Europa de Sud-Est”, a declarat Dan Cristian Georgescu, pesedintele ANRC. „Nevoia de Internet de mare viteza se manifesta in special la domiciliu, 84% dintre conexiunile de acces dedicat in banda larga fiind utilizate de persoane fizice”, a adăugat Dan Georgescu.

Cel mai mare numar de noi utilizatori ai serviciilor de Internet de mare viteza au ales o conexiune prin cablu coaxial. In ultimul an, numarul acestor conexiuni s-a triplat, ajungand la aproximativ 250.000, ceea ce reprezinta 33% din total.


Desi la volume mult mai reduse, in ceea ce priveste ratele de crestere in anul 2005, o evolutie spectaculoasa au inregistrat-o conexiunile furnizate prin cablu UTP/FTP, asa numitele retele de cartier care au inregistrat o crestere de 905%, in timp ce conexiunile prin fibra optica si tehnologie xDSL au avansat cu 274% respectiv 235%.

Furnizorii alternativi de telefonie fixa se dezvolta continuu, in a doua jumatate a anului trecut, cota de piata a acestora a crescut de 2,5 ori ajungand la 9,9%. In aceeasi perioada au fost prezenti pe piata 74 de furnizori alternativi de telefonie fixa care isi ofereau serviciile, prin intermediul retelelor proprii sau ale altor persoane, unui total de aproximativ 462.000 de abonati. Furnizorii alternativi sunt, de asemenea, reprezentati si pe segmentul apelurilor internationale unde detineau la sfarsitul anului 2005 o cota de 43,41%.

Pe piata telefoniei mobile se mentine tendinta de crestere, numarul de utilizatori ai acestor servicii depasind 13 milioane la sfarsitul anului 2005. Evolutia numarului de utilizatori la telefonia mobila a condus la cresterea traficului in acest tip de retele, astfel ca la sfarsitul anului trecut acesta l-a depasit cu un miliard de minute pe cel prin retelele de telefonie fixa. Pe parcursul anului trecut au fost consumate 9,36 miliarde minute in retelele de telefonie mobila fata de numai 8,23 miliarde minute in retelele fixe.

Sursa: ANRC, 04 mai 2006