Există o legătură foarte strânsă între utilizatorii de Internet şi depresiile pe care le au aceştia, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă britanici.
Potrivit acestora, mare parte dintre persoanele care manifestă dependenţă faţă de Internet au şi probleme de comportament şi se confruntă cu diverse depresii. Cu toate acestea, echipa de cercetători nu a putut stabili care sunt cauzele care provoacă instabilităţi mintale în rândul internauţilor înfocaţi.
Studiul a mai arătat că o mare parte dintre utilizatorii de Internet au tendinţa de a înlocui viaţa socială cu cea virtuală şi se izolează practic pe chat şi pe site-urile de reţele sociale.
„Internetul juacă un rol foarte important în viaţa noastră, dar trebuie ştiut că beneficiile sale sunt însoţite şi de o parte întunecată”, a declarat cercetătoarea Catriona Morrison.
„În timp ce mulţi dintre noi utilizează Internetul pentru plata facturilor, pentru cumpărături sau e-mail, există şi unele persoane care nu pot controla timpul pe care îl petrec online”, a mai adăugat aceasta.
Potrivit cercetătorilor, numărul celor care suferă de depresie şi folosesc Internetul este de cinci ori mai mare decât al celor care au probleme mintale dar nu au accesat Internetul.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.319 de britanici cu vârste cuprinse între 16 şi 51 de ani. Din numărul total, 1,2% erau „dependenţi de Internet”.
Persoanele dependente petrec un număr mare de ore pe site-uri cu conţinut sexual explicit, jucând diverse jocuri online sau discutând cu alţi utilizatori în cadrul unor comunităţi online. Specialiştii au constatat în rândul acestora un număr mai mare de cazuri de depresie, comparativ cu utilizatorii obişnuiţi de Internet.