Aparitia platii convorbirilor telefonice cu ajutorul cartelelor a fost determinata de mai multe motive, cel mai important fiind legat de securitatea terminalelor publice: dispareau monedele, dispareau si spargatorii de telefoane. Prima cartela telefonica din lume a fost emisa in 1975, in Italia. Cateva posturi telefonice publice care acceptau cartele preplatite, precum si automate de vanzare a cartelelor au fost instalate in cartierul Villa Borghese din Roma. Foarte interesant este ca firma care a creat primele astfel de aparate, SIDA, nu avea ca profil telecomunicatiile, ci fabrica automate de distributie pentru diverse produse. Primele cartele, fabricate de compania Pikappa, au creat foarte multe probleme utilizatorilor. Cartelele erau fabricate dintr-un carton foarte subtire si infundau atat masinile de distribuire, cat si telefoanele. In momentul de fata, Italia se afla pe locul al doilea in topul tarilor emitente de cartele telefonice, fiind depasita doar de Japonia.
Pana in prezent, pe plan mondial, au avut loc milioane de emisiuni de cartele telefonice. Tirajele sunt cuprinse intre cateva exemplare si cateva milioane. La fel ca si in cazul marcilor postale, valoarea este data de raritatea exemplarului respectiv. Cu cat tirajul este mai redus, cu atat valoarea cartelei este mai mare. In topul celor mai valoroase cartele telefonice se numara si o cartela romaneasca, evaluata la 3.500 de marci germane, intr-un catalog german destinat colectionarilor. Cartela, ilustrata cu o reclama la compania Datatim, a fost emisa in 1993, in cateva zeci de exemplare, care au fost distribuite doar in aeroporturile Timisoara si Otopeni.
Mii de persoane au fost atinse de microbul colectiilor de cartele telefonice. In strainatate, exista magazine specializate exclusiv in comertul cu cartele. Acestea sunt clasificate si evaluate in functie de importanta. Cele valoroase sunt catalogate atent, iar cele comune sunt aruncate intr-o cutie imensa, avand pret identic. Afacerea a luat o amploare destul de insemnata, dealerii de cartele avand legaturi cu colectionari din toata lumea si intermediind schimburi intre acestia.
Nici romanii nu au fost ocoliti de mania colectionarii de cartele telefonice: ” Totul a inceput in urma cu doi ani si jumatate. Am fost plecat intr-o cursa pe mare si un prieten care facea colectie m-a rugat sa-i aduc cartelele pe care le foloseam. In acea perioada inca nu aparusera telefoanele mobile in Romania si sunam cu cartela din strainatate. I-am adus vreo 60 de cartele, iar dupa cateva luni am inceput si eu sa colectionez.”, spune Alin Pavel, unul dintre impatimitii cartelelor din Romania. Alin este constantean si lucreaza la o companie de shipping. Locul de munca reprezinta un mare avantaj. „Colegii mi-au adus foarte multe cartele la intorcerea din cursa. Acum au aparut telefoanele mobile si nu mai folosesc cartele. Este destul de greu sa faci schimb in Romania”, continua el. Pentru a facilita colectionarilor schimbul de cartele, Doru Sinca, presedintele grupului Koral, care se ocupa de publicitatea pe cartelele RomTelecom, intentioneaza crearea pe Internet a unei „burse a cartelelor, unde acestea sa fie cotate in functie de cerere si oferta. Internetul a fost si salvarea lui Alin Pavel. Si-a construit un site (www.keke.seanet. ro) unde a scanat toate cartelele romanesti (ale caror imagine a reusit sa o procure) si prin intermediul caruia incearca sa faca schimb cu colectionari din toata lumea.
Cartelele din Saint Martin au ajuns la Constanta
Pana in prezent a strans 600 de cartele telefonice. „Am cartele din Santa Lucia, din Saint Martin, din Oman, din Australia. Cele mai multe sunt din Grecia si Italia.” Schimburile se fac prin posta. Alin trimite plicurile cu cartele romanesti si primeste in schimb, tot prin posta, cartelele trimise de colectionari straini. Este avantajat de faptul ca intre colectionari, Romania este considerata inca o tara exotica si interesul pentru cartelele romanesti este destul de mare. Exista dealeri care cumpara si apoi vand cartelele pe Internet, scotand bani frumosi. „Am primit o cerere din partea unui dealer din Lituania, care mi-a cerut 10 mii de cartele. Schimburile se fac in pachete de cate 100-200 de bucati o data. In Romania, nici nu au aparut pana acum 100 de cartele.” Sunt cautate cartele emise de statele mici, mai ales din insulele caraibiene. Pe foarte multi colectionari nici nu-i mai intereseaza Italia sau Japonia.
De obicei, fiecare colectionar isi stabileste un anumit scop care se concretizeaza intr-o tematica. Exista colectionari care strang doar cartele care reprezinta imagini de animale sau de masini. Foarte multi sunt interesati doar de cartelele cu imagini din desene animate sau de cartele care contin logo-ul unei anumite companii, cele mai cautate fiind Coca-Cola si McDonalds. O alta atractie pentru colectionari o constituie puzzle-urile. Exista emisiuni ce contin parti dintr-o imagine mare care se alcatuieste alaturand mai multe cartele. Seturile de cartele care alcatuiesc un puzzle sunt foarte valoroase. Ca si in cazul timbrelor, cartelele care contin defecte de tiparire sau de alt fel au o valoare foarte mare.
Pasionatii romani nu se pot mandri cu colectii de cartele prea mari. Introducerea recenta in Romania a acestui sistem de taxare a convorbirilor telefonice si dificultatea comunicarii intre colectionari sunt problemele principale cu care se confrunta acestia.
Internetul este salvarea colectionarilor de cartele telefonice
30 septembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 30 septembrie 1999, 15:00
Aparitia platii convorbirilor telefonice cu ajutorul cartelelor a fost determinata de mai multe motive, cel mai important fiind legat de securitatea terminalelor publice: dispareau monedele, dispareau si spargatorii de telefoane. Prima cartela telefonica din lume a fost emisa in 1975, in Italia. Cateva posturi telefonice publice care acceptau cartele preplatite, precum si automate de vanzare a cartelelor au fost instalate in cartierul Villa Borghese din Roma. Foarte interesant este ca firma care
Etichete: arhiva,
cartele,
cartelele,
colectia
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook