Internetul împlineşte, azi, 43 de ani

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an la data de 29 octombrie, momentul în care, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Potrivit site-ului Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor din România la 29 octombrie 1969, studentul de la UCLA, Charley Kline, a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul format din cuvântul "login" către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

La prima încercare, după transmisia primelor două litere, ‘l’ şi ‘o’ ale cuvântului "login", conexiunea s-a pierdut.

România a intrat în era Internetului în urmă cu 13 ani, domeniul ".ro" fiind pentru prima dată alocat unui computer din cadrul ICI – Institutul pentru Cercetări în Informatică.

În 2011, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe în România a ajuns la 3,26 milioane, în creştere cu 9% comparativ cu finele anului 2010, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Cele mai importante creşteri, în cel de-al doilea semestru al anului 2011, au vizat conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP ( +14% anual), numărul acestora ajungând la 1,8 milioane, şi conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+11% anual), care au ajuns la un milion. În acelaşi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au înregistrat o scădere de 9 procente anual, până la 400.000.

Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la sfârşitul anului 2011, 2,95 milioane erau folosite de abonaţi persoane fizice, în creştere cu 9%, în timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice, o creştere anuală de 2%.

În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, în 2011 a crescut numărul de conexiuni de foarte mare viteză (cel puţin 30 Mbps), acestea ajungând la o pondere de aproape 50% din totalul numărului de conexiuni la puncte fixe.

De asemenea, potrivit informaţiilor furnizate de către cei şase furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 4,23 milioane, în creştere cu 39%, în 2011. Astfel, au fost raportate 3,11 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,12 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă prin intermediul modemurilor (cardurilor) USB, utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor).

Veniturile obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet au atins, anul trecut, două miliarde de lei, în creştere cu 4% faţă de 2010, ceea ce reprezintă aproximativ 13% din totalul pieţei telecom.
Sursa: Agerpres