Diferente Interesul utilizatorilor, competiţia din ce în mai aprigă şi investiţiile în tehnologie fac tot mai atractive ofertele de internet ale operatorilor de telefonie mobilă. Iar dacă poţi avea mobilitate la costuri care nu mai sunt semnificativ mai mari decât ale unei conexiuni fixe, ce alegi? Orange România anunţa, în urmă cu puţin timp, lansarea tehnologiei HSUPA (High Speed Uplink Packet Access), oferind astfel acces clienţilor săi din 42 de oraşe din ţară la
Diferente Interesul utilizatorilor, competiţia din ce în mai aprigă şi investiţiile în tehnologie fac tot mai atractive ofertele de internet ale operatorilor de telefonie mobilă. Iar dacă poţi avea mobilitate la costuri care nu mai sunt semnificativ mai mari decât ale unei conexiuni fixe, ce alegi?
Orange România anunţa, în urmă cu puţin timp, lansarea tehnologiei HSUPA (High Speed Uplink Packet Access), oferind astfel acces clienţilor săi din 42 de oraşe din ţară la viteze de încărcare a datelor de până la 1,46 Mbps. Un abonament încheiat pe un an de zile, pentru o viteză de descărcare de 3,6 Mbps în aria de acoperire 3G+, costă cinci euro pe lună, fără TVA, incluzând acces nelimitat timp de trei zile pe lună, fiecare zi suplimentară fiind tarifată adiţional cu 1,5 euro. Asta înseamnă puţin peste 20 de lei lunar, la care se adaugă zilele suplimentare. Spre comparaţie, cel mai ieftin abonament lunar la UPC oferă viteză de download de 1 Mbps şi upload de 256 Kbps, preţul fiind de 25 de lei cu TVA inclusă.
Diferenţe de costuri există, preţurile fiind încă mai mari la operatorul mobil, dar nu trebuie trecute cu vederea elemente precum mobilitatea sau viteza ceva mai mare. Este însă evident că viteza de download şi preţurile rezonabile ridică o întrebare celor care au oricum nevoie internet mobil: mai are sens să-şi facă şi abonament la o reţea fixă?
Comparaţia arată aceleaşi concluzii, indiferent de perechea de operatori aleşi. La Vodafone, un abonament lunar cu trafic inclus de 200 MB costă 13,09 lei, cu TVA inclusă, şi ajunge până la 35,70 euro pentru un abonament cu 8 GB incluşi. Viteza de download merge până la 2,8 Mbps în zona de acoperire 3G Broadband. Concurentul Zapp are în ofertă abonamente cu tarifare atât la volum, cât şi la timp. În primul caz, preţurile variază de la zece dolari pentru un trafic inclus de 100 MB, la 39 de dolari pentru abonamentul Zapp Online Express Unlimited, care oferă acces nelimitat la internet mobil. Cei care preferă însă tarifarea la timp găsesc o ofertă ceva mai restrânsă: fie cinci ore incluse pentru nouă dolari, fie 15 ore incluse pentru 19 dolari. Reţeaua operatorului permite transferuri de date cu viteze de până la 2,4 Mbps.
Costuri suplimentare ce trebuie luate în considerare de cei care optează pentru internet mobil sunt cele cu modemurile USB sau cardurile de date, accesorii de care nu se pot lipsi. Costurile lor variază nu numai în funcţie de operator, ci şi de abonamentul pentru care optează utilizatorul. La Zapp, acest preţ poate ajunge la 129 de dolari pentru modemul Z030 PCMCIA, iar la Orange, la 117 euro. În cazul reţelelor fixe, acest dezavantaj nu există, dar se pune în schimb problema acoperirii zonale. Dacă Romtelecom oferă internet prin ClickNet cam peste tot, situaţia nu este aceeaşi pentru UPC şi RCS & RDS, ofertele lor fiind însă uneori condiţionate de contractarea serviciilor de telefonie fixă sau televiziune prin cablu. Preţurile abonamentelor sunt între 25 şi 60 de lei, în acest caz viteza de download fiind de 20 Mbps.
Apar astfel mai multe scenarii. Pentru cei care au internet la birou şi nu au deplasări frecvente, poate fi mai avantajoasă o conexiune fixă. Dacă însă deplasările sunt multe sau mai lungi, doar o conexiune wireless poate fi varianta cea bună, atât timp cât laptopul este folosit mai mult pentru navigare, şi nu pentru a descărca cantităţi mari de date. Streaming-ul video sau audio ori descărcarea de muzică sau chiar filmuleţe pot duce însă la un consum cu mult peste cel inclus în abonamentul operatorului mobil. Dacă această sumă depăşeşte costul unui abonament de 25 lei, cât se plăteşte pentru cel mai ieftin pachet al cabliştilor, este mai potrivită alegerea a două aboamente, unul fix şi unul mobil.
Optiuni – Cele mai ieftine abonamente