Numărul românilor care își activează internetul pe mobil este în creștere de la an la an. Operatorii de telefonie mobilă își dezvoltă rețelele de telefonie mobilă pentru a oferi cele mai bune servicii, crescând, totodată, vitezele. La finele anului trecut, în România erau 13,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 9,6 milioane erau în bandă largă (EDGE, 3G, 4G), în creștere cu aproximativ 35% față de 2012, conform datelor din raportul anual al ANCOM. Numărul total de terminale/cartele SIM care permiteau accesul la internet mobil era, în decembrie 2013, de 11,1 milioane, cu 27% mai mult față de finalul anului 2012, se mai arată în raportul ANCOM.
În ceea ce privește numărul de smartphone-uri și tablete, în fiecare an asistăm la creșteri spectaculoase. Dacă anul trecut s-au vândut 1,5 milioane de telefoane inteligente, anul acesta se estimează o creștere de până la 2,5 milioane de smartphone-uri comercializate. La rândul lor, tabletele vor cunoaște o creștere impresionantă.După ce anul trecut numărul lor era estimat la 500.000 de unități, pentru anul acesta se estimează că se vor vinde circa 800.000 de unități.
Cresc vitezele
În urmă cu doar trei ani, cel mai ieftin abonament la internet mobil de pe piaţa locală costa 3,5 euro şi era furnizat de RCS&RDS, iar operatorii ofereau viteze maxime de 21,6 Mbps, în timp ce locuitorii din mediul rural navigau la viteze de maximum 7,2 Mbps. Astăzi, RCS&RDS are, în continuare, cel mai mic abonament la internet mobil de pe piaţa locală, 2 euro, însă Orange, Vodafone și Telekom România oferă internet mobil cu viteze de până la 150 Mbps.
Liderul pieței locale telecom, Orange, a anunțat recent lansarea internetului 4G+ în țara noastră, oferind viteze de internet mobil de până la 300 Mbps, ceea ce se traduce într-o viteză reală de 37,5 MB/s. Pentru a naviga pe internet în rețeaua 4G/4G+ ai nevoie de un dispozitiv compatibil (smartphone, tabletă sau modem), de un abonament sau o opțiune care să îți ofere acces la acest serviciu, o cartelă USIM și să te afli în aria de acoperire.
Primele dispozitive care oferă acces la viteze 4G+ sunt smartphone-urile Samsung Galaxy S5 4G+ și Samsung Galaxy Alpha, precum și modemul Huawei E5786. Acestea vor putea fi achiziționate în curând în cele șase orașe cu acoperire 4G+: Brașov, București, Cluj-Napoca, Galați, Iași și Timișoara.
De asemenea, Orange a acoperit întregul metrou cu internet de mare viteză 4G și a extins rețeaua în peste 200 de noi localități, acoperind în total 48% din populația țării și 78% din populația urbană. Rețeaua 4G Vodafone acoperă 100% din populaţia unui număr total de 19 orașe mari ale țării, cu viteze de până la 150 Mbps: Arad, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş şi Bucureşti. Rețeaua 4G Cosmote acoperă 90% din teritoriu și populație în București, precum și în alte 19 orașe. Pentru locuitorii mediului urban, acoperirea este de 50%. RCS&RDS oferă internet 3G la viteze de până la 21,6 Mbps. Operatorul investește, în acest an, pentru a dezvolta acoperirea în cele mai mari orașe din țară.
Cum îți măsori viteza la internet
Dacă ai un telefon 4G care poate atinge viteze de 150 Mbps (18,75 MB/s, viteza reală), acest lucru nu înseamnă neapărat că vei beneficia şi practic de aceste viteze. De regulă, viteza oferită de operatorii GSM este teoretică și doar în anumite condiții poți descărca fișiere cu asemenea viteze. Conexiunea la internet se poate testa cu ajutorul mai multor site-uri sau aplicații, iar una dintre cele mai populare este SpeedTest a companiei Ookla.
În ceea ce privește viteza medie a internetului mobil în țara noastră, Orange România oferă clienţilor săi acces la servicii de internet mobil cu viteza de 21,93 Mbps. Pe locul doi este Cosmote România (actual Telekom) care oferă o viteză medie de numai 11,99 Mbps, urmat de Vodafone România cu 11,83 Mbps. Pe ultimul loc în clasament este RCS&RDS care oferă clienţilor săi servicii de internet mobil cu viteză medie de numai 3,08 Mbps, conform datelor oferite de compania Ookla.