Dar niciodată nu e prea târziu pentru a face „curățenie” și a ne „șterge” efectiv de pe internet. Dar dacă vă întrebați dacă ștergerea de pe internet poate împiedica companiile să obțină informații despre voi, răspunsul este unu singur: nu se poate!
Nu vă puteți elimina niciodată complet de pe internet, dar există modalități de a vă minaliza amprenta digitală, ceea ce ar reduce șansele ca datele personale să mai ajungă acolo. Iată câteva modalități de a ne elimina de pe internet, potrivit Cnet.
1. Ștergeți sau dezactivați conturile de cumpărături, rețelele sociale și serviciile web
Gândiți-vă pe ce rețele de socializare aveți conturi. În afară de cele mari (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn), mai aveți conturi vechi pe site-uri precum Tumblr sau pe Reddit? Pe ce site-uri de cumpărături v-ați înregistrat? Cele obișnuite pot include informații stocate pe Amazon, Gap.com, Macys.com și altele.
Pentru a scăpa de aceste conturi, accesați setările contului respectiv și căutați o opțiune pentru a vă dezactiva/ elimina/ închide contul. Dacă întâmpinați probleme cu un anumit cont online, încercați să căutați direct pe net „Cum să ștergeți”, și apoi numele contului pe care doriți să îl ștergeți.
Dacă dintr-un motiv anume există conturi care nu pot fi șterse, schimbați informațiile de pe ele cu date false despre voi.
2. Ștergeți-vă de pe site-urile de colectare a datelor
Există companii care vă colectează informații. Se numesc brokeri de date și au nume precum Spokeo, Whitepages.com și PeopleFinder. Ele colectează date cu tot ceea ce faceți online și apoi vând acele date părților interesate, mai ales pentru a vă prezenta reclame și a vă vinde lucruri.
Puteți să vă căutați pe aceste site-uri și apoi să vă ocupați de fiecare site în parte pentru a vă elimina numele. Problema este că procedura de a ne șterge de pe fiecare site este diferită și, uneori, implică trimiterea de faxuri și completarea unor documente fizice reale.
3. Ștergeți informațiile de pe unele site-uri
Dacă doriți să eliminați o postare veche de pe un forum sau de pe un blog, va trebui să contactați webmasterul site-urilor respective în mod individual. Puteți fie să vă uitați la secțiunea Despre noi sau Contacte a site-ului pentru a găsi persoana potrivită pe care să o contactați, fie să accesați whois.com și să căutați numele pe care doriți să îl contactați.
Acolo ar trebui să găsiți informații despre persoana pe care doriți să o contactați. Din păcate, operatorii de site-uri private nu au obligația de a vă elimina postările.
4. Eliminați informațiile personale sensibile de pe site-uri
Dacă cineva a postat informații sensibile despre voi, cum ar fi un număr de cont bancar, iar webmasterul site-ului pe care a fost postat nu le va elimina, puteți trimite o solicitare legală de eliminare la Google pentru ștergerea lor.
Procesul de eliminare ar putea dura ceva timp, dar, de asemenea, nu există nicio garanție că operațiunea va avea succes.
5. Ultimul pas – eliminarea conturilor de e-mail
În funcție de tipul de cont de e-mail pe care îl aveți, numărul de pași pe care trebuie să-i urmați va varia.
Va trebui să vă conectați la contul de e-mail și să găsiți opțiunea de a șterge sau închide contul. Unele conturi vor rămâne deschise pentru o anumită perioadă de timp dacă doriți să le reactivați.
Este necesară totuși o adresă de e-mail pentru a parcurge pașii anteriori, așa că asigurați-vă că aceasta este ultima.