În România viteza de internet în bandă largă este între primele din lume, dar numărul de persoane și gospodării cu conexiune este la jumătate față de țările din top. Din fericire, internetul mobil vine tare din urmă și crește numărul celor conectați.
Industria tehnologiei și comunicațiilor este cea mai dezvoltată din țara noastră, cu un nivel care ne duce spre vârful topului mondial. De ani buni deja suntem în top trei la viteza internetului de conexiune fixă, unde ne luptăm cu Coreea de Sud și Hong Kong după ce am depășit toate statele dezvoltate din Europa. Dar situația nu este aceeași și la nivel de penetrare a internetului; avem viteză și calitate foarte bună a conexiunilor, dar nu avem prea mulți „internauți“.
Anja Monrad, director executiv al Dell Central & Eastern Europe, arăta că danezii, țara ei de origine, aveau conexiuni fixe de internet din 1990, perioadă în care la noi abia se încerca conectarea la net prin telefon. Apariția noilor tehnologii a găsit în România un teritoriu gol, numai bun de acoperit, în timp ce în statele vestice, precum Danemarca, a fost și este nevoie de înlocuirea vechilor rețele. Acesta este motivul pentru care viteza de bandă a conexiunilor a urcat vertiginos la noi, în timp ce la ei va mai dura până la schimbarea rețelelor. Pe de altă parte, după cum spuneam, penetrarea internetului în gospodării este la un nivel mult mai redus la noi; în timp Danemarca, alături de Coreea de Sud, au procente de peste 90%, în România rata de penetrare la 100 de gospodării este de 51,8% la nivel național (65,7% la nivel urban și 33,9% în cel rural), conform datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Penetrarea internetului fix în bandă largă nu va crește semnificativ în zona rurală deoarece aici intervine gradul de interes și de educație al populației, mai ales a persoanelor cu vârste ridicate. Creșterea va veni mai degrabă din zona internetului mobil, unde rata de penetrare în bandă largă la 100 de locuitori a ajuns la 73,8% anul trecut, în urcare de la 60,4% în 2014 și de la 48% în 2013.
Traficul de date mobile
Numărul conexiunilor mobile active a ajuns la 18,7 milioane, în creştere cu 16% faţă de anul 2014, dintre care 14,7 milioane de conexiuni sunt consemnate în bandă largă. Datele ANCOM relevă, de asemenea, că, la sfârşitul anului 2015, rata de penetrare a conexiunilor active de acces la internet la puncte mobile la 100 locuitori a ajuns la 94%, fiind incluse aici toate tipurile de acces (și cele cu viteză redusă de trafic). Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor mobile active s-a dublat, anul trecut, de la 46.000 de TB (1 TB = 1.000 GB), în anul 2014, la 99.000 TB. Traficul mediu lunar pe conexiune a crescut de la 0,26 GB la 0,48 GB.
La finele lui 2015, în România, se înregistrau 18,7 milioane de conexiuni mobile active (conexiuni pentru care se plăteşte abonament sau care au fost accesate cel puţin o dată pentru servicii de internet, în perioada de raportare, în cazul serviciilor preplătite), în creştere cu 16% în comparaţie cu anul precedent. Din acest total, 14,7 milioane reprezintă conexiuni în bandă largă (CDMA/EDGE şi alte tehnologii superioare CDMA/EDGE), în creştere anuală cu 22%. Totodată, dintre acestea, 9 milioane de conexiuni sunt pe bază de abonament, în creştere anuală cu 40%, în timp ce conexiunile pe bază de cartele preplătite au crescut doar cu 1%, până la 5,7 milioane.
La nivelul conexiunilor 4G, în România s-a consemnat, în 2015, o creştere de aproape de trei ori şi jumătate într-un singur an, de la mai puţin de 800.000, în 2014, până la 2,7 milioane, în acest an. Conform ANCOM, 70% dintre conexiunile mobile broadband sunt conexiuni prin intermediul telefonului mobil cu plata unui abonament/(extra-opţiuni dedicate), acest tip de conexiuni înregistrând o creştere de 30% pe an, până la valoarea de 10,3 milioane. Pe de altă parte, numărul conexiunilor prin intermediul telefonului mobil cu cartelă preplătită a scăzut, în anul 2015, cu 1%, până la 2,6 milioane, dar reprezintă în continuare 18% din totalul conexiunilor mobile broadband din Romania, în timp ce conexiunile prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB au crescut cu 16%, până la 1,7 milioane.
Comparând cei 99.000 de TB de trafic de date de pe mobil cu cele 4,5 milioane de TB pe fix, rezultă că peste 97% din consumul de internet se face încă pe fix.
Planuri de viitor
Numărul total de furnizori de internet fix în bandă largă este de 743, dintre care 41 nu au trimis date statistice referitoare la serviciile furnizate anul trecut. Oricum, numărul este foarte mare, mai ales prin comparație cu furnizorii de internet mobil, care sunt doar șapte. Dintre cei 740 de furnizori care au raportat către ANCOM, marea majoritate, adică 596, oferă acces la net prin cablu UTP/FTP, 178 oferă acces radio, 161 prin fibră optică și 29 prin cablu coaxial. Principalele companii din domeniu sunt RCS&RDS, Telekom România și UPC, care au împreună o cotă de piață de aproape 90%. În zona de internet mobil piața nu este atât de fragmentată, furnizorii fiind doar șapte în total, principalii operatori fiind Orange, Vodafone Telekom și RCS&RDS.
Ministerul Conumicațiilor are în desfășurare un proiect prin care ar trebui acoperite cu internet în bandă largă 783 de localități, denumit Ro-NET și care a fost aprobat în noiembrie 2014 și de Comisia Europeană, cofinanțator cu fonduri nerambursabile în proiect. Valoarea totală este de 378 milioane lei, dintre care 252 sunt fonduri UE, iar companiile desemnate pentru implementare sunt Telekom Communications și Telekom Mobile. Rețeaua de distribuție, care va avea 4.900 de km, ar fi trebuit finalizată anul trecut, dar s-a dovedit a fi mult mai complicat decât se credea inițial. „Când am venit în minister, un grup de funcţionari mi-a adus la cunoştinţă despre proiectul Ro-Net, că trebuie închis pentru că nu se poate face, e complicat. Atunci am avut o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene şi cu premierul. Am reuşit acum să intrăm cu puncte de inserţie şi puncte de acces local în 100 de localităţi. S-au acordat peste 10.000 de avize, deci undeva la peste 10 avize pentru fiecare locaţi“, spune Marius Bostan, ministru Comunicațiilor.
Acesta susține că până în noiembrie vor fi terminate lucrările în 700 de localităț și speră că va atrage și mai mulți bani europeni în proiect. „Am identificat deja proiecte de peste 100 de milioane de euro, bani cheltuiţi din bugetul public pe care Comisia ni-i va rambursa. Acum avem undeva la 102% absorbţie fonduri europene pentru sectorul IT&C“, arată Marius Bostan. Realizarea Ro-Net ar ajuta fix la indicatorul la care țara noastră suferă, respectiv penetrarea internetului fix în zonele rurale.
51,8% procentajul de penetrare a internetului fix la nivel național, dintre care 65,7% la nivel urban și 33,9% în cel rural
14,7 milioane de conexiuni de internet mobil în bandă largă erau în România în 2015, în timp ce numărul total de conexiuni de net mobil era de 18,7 milioane