Cine punea la indoiala viitorul afacerilor cu Internetul din Romania a avut in ultimul an de ce sa ramana cu gura cascata. Dupa ce, ani la rand, gama de ISP-uri (Internet Service Provider) s-a „batut” pe acelasi numar de utilizatori, adunand banut cu banut pentru a se mai extinde un pic, unii chiar renuntand sa mai lupte pentru a ocupa un loc fruntas in top, in momentul de fata, marea majoritate a providerilor au devenit adevarate afaceri de viitor si in acest domeniu.
Poate cel mai important pion l-a reprezentat compania Astral Telecom, care a „saltat” nu mai putin de doi provideri de top din tara, Kappa si apoi Dinamic Network Technologies (DNT). Profitand de faptul ca pe la mijlocul anului trecut mai multe companii ce faceau parte din grupul Astral au fuzionat, dar si de avantajul creat de intrarea fondului de investitii AIG New Europe Fund in afacere, compania, poate cea mai importanta pe piata televiziunii prin cablu, a decis sa faca pasul si catre oferirea de servicii Internet.
Astfel, anul trecut, in urma achizitionarii de catre AIG a 20% din Astral pentru 26 milioane USD, compania face pasul decisiv si preia Kappa cu „fulgi cu tot”, pentru suma totala de 20 milioane USD. Preluand aceasta afacere, in buzunarul Astral nu a intrat numai afacerea dezvoltata de Kappa pe piata serviciilor de Internet, ci si segmentul de televiziune prin cablu, afacere dezvoltata de Kappa Servexim SRL inca din 1993. Conform unor declaratii ale oficialilor Kappa, numai pentru preluarea afacerii destinate serviciilor de Internet au fost incasate opt milioane USD din vistieria Astral.
Si cum in lupta cu Romanian Cable System (RCS) pentru acapararea Internetului nu era relevanta achizitionarea unei singure companii ce s-a ocupat de oferirea de Internet, Astral este gata sa bata palma si cu DNT. Pentru ca jumatatile de masura nu merg la maseaua companiei Astral, aceasta a pus pe masa nu mai putin de opt milioane USD, pentru a stapani cum vrea peste intregul DNT. Conform lui Matei Paun, presedinte DNT, anul trecut, compania ce apartine fundatiei Soros a realizat vanzari de peste doua milioane USD, manifestandu-si interesul sa mai pastreze parti din afacere. Tinand cont de faptul ca DNT este unul dintre providerii cu cea mai larga extindere in tara, iar Kappa una dintre primele firme care s-au apucat de afaceri cu Internet la noi, intentia Astral este mai mult decat clara pentru viitor.
2,7 milioane USD pentru linistea PC Net
Totusi, primul ISP care nu s-a jenat sa cedeze din afacere investitorilor a fost PC Net, care in 1999 a vandut 40% din actiunile sale Bancii Europene Pentru Dezvoltare (BERD) pentru 1,5 milioane USD. Multumita de mersul lucrurilor, in decembrie 2000 BERD a mai investit 2,7 milioane USD in providerul cu cei mai multi utilizatori de pe piata romaneasca. In prezent, BERD detine 60% din actiunile PC Net.
Euroweb a cumparat tot ce a prins
Tot in ultimul an s-a consumat unul dintre cele mai importante momente de pe piata ofertantilor de Internet, aparitia unuia dintre cei mai importanti provideri din Europa Centrala si de Est, Euroweb International. Acesta, fara prea multe menajamente, a cumparat Starnets, un alt pionier pe piata ISP-urilor, si divizia de Internet a firmei Rokura.
In urma tranzactiei, Euroweb a preluat controlul total asupra Starnet ,contra sumei de 3,3 milioane USD si 700.000 USD pentru Internetul de la Rokura. In puternica ofensiva spre Est, Euroweb International a mai achizitionat, complet sau partial, parti din principalii provideri din Ungaria, Slovacia si Cehia.
In sfarsit, dar nu cel mai putin important, FX Internet, un alt provider cu nume greu pe piata, a batut palma cu un investitor.
Metromidia International Group, o companie americana care se ocupa de afaceri de telefonie mobila, cablu TV, posturi de radio si servicii Internet, a achitat doua milioane USD plus 500.000 USD pentru capitalizarea celor de la FX, preluand controlul a 70% din afacere, dar lasand companiei romanesti grija managementului. Infuzia de capital a ajutat FX Internet sa se extinda in alte opt zone importante din tara.
Probabil ca investitiile in companiile de specialitate romanesti sunt inca la inceput si probabil ca vor mai aparea investitori interesati de companiile autohtone. Insa cartile par sa fie facute, singurul impediment pentru afacerile tocmai incheiate fiind monopolul pe care RomTelecom inca si-l atribuie, compania Astral fiind doar un exemplu de companie care si-a manifestat dorinta de a intra pe piata din 2003 si cu servicii de telefonie locala, oferind astfel o gama completa de servicii clientilor sai.
Internetul romanesc navigheaza pe bani grei
3 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 3 mai 2001, 15:00
Cine punea la indoiala viitorul afacerilor cu Internetul din Romania a avut in ultimul an de ce sa ramana cu gura cascata. Dupa ce, ani la rand, gama de ISP-uri (Internet Service Provider) s-a "batut" pe acelasi numar de utilizatori, adunand banut cu banut pentru a se mai extinde un pic, unii chiar renuntand sa mai lupte pentru a ocupa un loc fruntas in top, in momentul de fata, marea majoritate a providerilor au devenit adevarate afaceri de viitor si in acest domeniu. Poate cel mai important pi
Etichete: arhiva,
astral,
internet,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook