"Operaţiunea Unmask a fost lansată la mijlocul lunii februarie, după o serie de atacuri cibernetice coordonate lansate din Argentina, Chile, Columbia şi Spania împotriva Ministerului columbian al Apărării şi a site-urilor preşedinţiei", precizează într-un comunicat Interpolul, al cărui sediu se află la Lyon.

Compania chiliană de energie electrică Endesa a fost, de asemenea, una dintre ţintele acestor atacuri cibernetice. Patru dintre piraţii informatici au fost arestaţi în Spania, zece în Argentina, şase în Chile şi cinci în Columbia.

Cele patru persoane reţinute în Spania sunt acuzate de a fi atacat site-uri oficiale, modificându-le sau blocându-le, dar şi de a fi publicat pe internet datele personale ale membrilor serviciilor de pază şi protecţie ai fostului premier spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, precum şi ale membrilor poliţiei naţionale, a anunţat în cursul zilei de marţi poliţia spaniolă.

Organizaţia Anonymous este considerată o "ameninţare" de către NATO pentru riscurile de piraterie sau de blocare informatică pe care le prezintă pentru sistemele Alianţei Nord Atlantice, potrivit poliţiei spaniole.

La rândul său, grupul Anonymous se prezintă drept un apărător al libertăţii pe internet.
Site-ul web Interpol.int a fost astăzi impracticabil timp de o jumătate de oră. Ulterior, site-ul a putut fi accesat, informează Russia Today.
Cei de la Anonymous au postat pe Twitter următorul mesaj: “Interpol.int pare să fie #TangoDown. Nu putem spune că asta ne surprinde prea mult. Se pare că interpol.int are niște probleme cu traficul. Cine s-ar fi așteptat la asta?”