Intervalul 2022-2026, critic pentru încălzirea globală. Vor fi depăşite toate recordurile de temperatură

Sursă: Dreamstime

Un nou semnal de alarmă tras cu privire la un posibil dezastru planetar, ce poate avea loc chiar în anii următori. Specialiştii vorbesc despre fenomene extreme ce vor avea consecinţe dezastruoase asupra vieţii pe Pământ.

Următorii ani vor fi critici în ceea ce priveşte încălzirea globală. Riscul de temperaturi extreme a crescut foarte mult

Astfel, potrivit OMM (Organizaţia Meteorologică Mondială), în următorii cinci ani, temperatura Pământului ar putea creşte cu peste 1,5 grade Celsius, ceea ce ar echivala cu un dezastru la nivelul Terrei.

Şansele ca acest lucru să aibă loc în următorii cinci ani au crescut la 50%, afirmă specialiştii OMM. Cercetătorii sunt îngrijoraţi cu privire la consecinţele dezastruoase asupra mediului înconjurător, care ar afecta serios viaţa pe Pământ şi trag un semnal de alarmă, solicitând măsuri urgente din partea factorilor de decizie.

Între 2022 și 2026 ne vom confrunta cu temperaturi record, indică buletinul informativ al OMM. Specialiştii spun că, aproape sigur, va fi depăşit recordul de temperatură ridicată.

Totuşi, o depăşire temporară a acestui prag, de încălzire cu 1,5 grade Celsius, pe parcursul unui an nu este sinonimă cu o depăşire de durată, mai indică Organizaţia Meteorologică Mondială, potrivit EVZ.ro.

Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice vizează atingerea unor obiective menite să ducă la limitarea creşterii temperaturii medii globale cu cel mult 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, cu 1,5 grade.

Potrivit OMM, în 2015 nu a existat nici un risc de creștere a temperaturilor globale. Apoi, între 2017 şi 2021, probabilitatea de depăşire a pragului de 1,5 – 2 grade Celsius a fost de 10%.

Acum, riscurile de încălzire globală s-au accelerat, astfel că probabilitatea de depăşire a acestui prag a crescut la aproape 50% pentru perioada 2022 – 2026.

OMM: Efectele climei vor fi din ce în ce mai dăunătoare pentru populaţii şi pentru întreaga planetă

Petteri Taalas, secretarul general al OMM: „Acest studiu demonstrează, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem semnificativ de momentul în care vom atinge temporar limita inferioară a Acordului de la Paris.

Ea indică punctul în care efectele climei vor fi din ce în ce mai dăunătoare pentru populaţii şi pentru întreaga planetă. Atât timp cât vom continua să emitem gaze cu efect de seră, temperaturile vor continua să crească.

În paralel, oceanele noastre vor continua să se încălzească şi să se acidifice, gheaţa de pe mare şi gheţarii vor continua să se topească, nivelul mării va continua să crească, iar condiţiile meteorologice extreme vor continua să se intensifice.”