Intervenția Rusiei în Transnistria. Moscova vrea dialog politic înaintea unei intervenții propriu-zise

Intervenția Rusiei în Transnistria. Miercuri, Rusia a anunțat că este dispusă să ofere sprijin Transnistriei, o regiune separatistă prorusă ce aparține de Republica Moldova.

Reprezentanții acestei regiuni au solicitat anterior asistență din partea Moscovei. Ei au invocat o „presiune sporită” venită din Chișinău.

„Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor.

Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul unei conferinţe susținute în fața studenților.

Peskov a admis că relația dintre Transnistria, unde populația este în principal de origine slavă – conform EFE – și Republica Moldova, este departe de a fi stabilă și pașnică.

„Acolo locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autorităţile de la Chişinău. Desigur, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor ţine cont de părerea acestor oameni”, a precizat Peskov.

Reprezentantul oficial al Kremlinului a subliniat că are încredere că Republica Moldova nu va lua în considerare sfaturile niciunei puteri externe și nu va adopta o abordare a confruntării sau reprimării poporului.

„Acest lucru va duce la o catastrofă. (…) Bacilul rusofobiei se înmulţeşte în Republica Moldova”, a mai precizat el.

peskov
Dmitri Peskov / SURSA FOTO: Dreamstime

Statele apropiate de Uniunea Europeană NU sunt „dușmanii” Rusiei

Peskov a evidențiat și a criticat opinia unor lideri conform căreia a opta pentru apropierea de Uniunea Europeană înseamnă a deveni „dușmani” ai Federației Ruse.

„Este o greşeală teribilă. Sperăm ca la Chişinău să se înţeleagă cât de monstruos este”, precizat Dmitri Peskov.

Amintim că, în cadrul așa-numitului Congres al „deputaților de la toate nivelurile” din Transnistria, convocat săptămâna trecută la Tiraspol la cererea liderului separatist Vadim Krasnoselski, s-a adoptat o rezoluție oficială. Aceasta solicită „sprijinul” Rusiei în fața ceea ce, potrivit oficialilor de la Tiraspol, este o presiune coordonată asupra economiei transnistrene din partea Chișinăului.

În primă instanță, apelul transnistrean din săptămâna precedentă a fost înțeles greșit drept o cerere de asistență militară. Totuși, autoritățile separatiste au precizat că este vorba de o solicitare de sprijin politic. El vizează strict reactivarea negocierilor în vederea soluționării conflictului, a remarcat EFE.

În mesajul lor către Rusia, precum și către ONU și alte organizații internaționale, transnistrenii au subliniat că în regiune locuiesc permanent peste 220.000 de cetățeni ruși, într-o populație totală de mai puțin de jumătate de milion de persoane.

Ca răspuns, Republica Moldova a respins acuzațiile că ar exercita presiuni asupra regiunii separatiste. Ulterior, Departamentul de Stat al SUA a declarat că urmărește cu atenție acțiunile Rusiei.