Întârzierea rambursărilor de TVA este una din piedicile puse de Guvern ieşirii din criză. O spun nu numai oamenii de afaceri români, ci şi investitorii străini, care sunt nemulţumiţi şi lipsa de stabilitate fiscală, slaba implementare a legilor sau lipsa operabilităţii lor în anumite domenii-cheie, precum energiile regenerabile. În plus, şi investitorii străini se plâng de eterna problemă a României: lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate.

Cu toate minusurile, România are în continuare potenţial pentru investitorii străini, consideră Rudolf Lukavski, consilierul comercial al Ambasadei Austriei, ţara cu cele mai mari investiţii directe. În interviul acordat pentru capital.ro de către oficialul austriac veţi mai afla despre care sunt motivele pentru care Austria este cel mai mare investitor străin din România şi care sunt punctele slabe la care Guvernul mai are de lucrat pentru stimularea mediului economic.

capital.ro: Ce impresie aveţi despre evoluţia economică din acest an? Cum afectează criza investiţiile directe?

Rudolf Lukavski: Evoluţia economică a afectat cu siguranţă investiţiile străine. Principalul motiv nu este situaţia României, ci evoluţia economică la nivel mondial. Dacă există îndoieli în privinţa dezvoltării ulterioare a pieţelor, investitorii străini devin mult mai precauţi oriunde ar dori să-şi plaseze banii. În toate ţările valoarea investiţiilor a scăzut în acest an. România a fost afectată de asemenea, dar nu pentru că ar fi considerată un loc mai puţin atractiv.

capital.ro: Ce părere aveţi despre cadrul legal pentru investiţiile străine? Este acesta bun? Ce credeţi că ar trebui îmbunătăţit?

R.L.: Cadrul legal este în general bun şi acesta este şi motivul pentru care mulţi investitori străini au fost atraşi de România. Problema estre că implementarea anumitor legi creează probleme investitorilor străini.
Întârzierea rambursărilor de TVA îi nemulţumeşte şi pe străini.

capital.ro: Puteţi da un exemplu în acest sens?

R.L.: Dacă autorităţile publice, cum ar fi Ministerul Finanţelor, nu returnează TVA-ul, atunci apar dificultăţi în asigurarea lichidităţilor de către investitorii străini. Dacă firmele aşteaptă până la un an pentru returnarea TVA-ului, atunci este o problemă. Totodată, dacă ne uităm la reglementările în domeniul energiei regenerabile, vedem că există un act normativ care legiferează producţia de energie alternativă, dar care nu este încă operabil. Sunt întârzieri în luarea deciziilor şi în proiectele din acest domeniu, care altfel ar putea fi realizate mult mai repede atât în beneficiul românilor cât şi al investitorilor.

capital.ro: Consideraţi deci că nu legislaţia este principala problemă, ci faptul că nu este implementată corespunzător?

R.L.: Decizia de a investi nu este luată numai în funcţie de procentajul taxelor care trebuie plătite în ţara respectivă, ci şi pe baza asigurării că taxele şi alte cheltuieli pot fi calculate corect. Şi dacă există un grad mare de nesiguranţă, acest lucru ar putea influenţa negativ decizia de a investi a străinilor.

capital.ro: Ce fel de nesiguranţă?

R.L.: Dacă nu există predictibilitate fiscală, dacă nu poţi calcula cheltuielile, nu vei putea să îţi calculezi costurile investiţiei. Pe investitori îi interesează o structură clară a politicilor de încurajarea a investiţiilor şi o bună implementare a acestora. Acest lucru nu e valabil numai pentru investitorii străini, ci pentru toate companiile care operează în România.

capital.ro: Legat de criza politică din România din ultima perioadă, cum este aceasta percepută de investitorii străini?

R.L.: Nu cred că criza guvernamentală afectează investiţiile străine. Dacă Guvernul României ar putea fi format în câteva săptămâni şi reformele economice vor continua să fie implementate, atunci nu va fi nicio schimbare a percepţiei din partea investitorilor.

capital.ro: Ce alte lucruri consideraţi că ar trebui să facă Guvernul României pentru a ieşi din criza economică mai repede?

R.L.: Formarea unui guvern puternic care să aibă o bază solidă este foarte importantă pentru următorii ani, pentru a vedea o activitate de reformare pe termen lung.

capital.ro: Să presupunem că avem un guvern stabil. Ce fel de decizii ar trebui să ia un astfel de guvern pentru a diminua efectele crizei?

R.L.: În primul rând stabilitatea financiară este desigur necesară şi apoi cred că principala ţintă ar trebui să fie promovarea activităţilor economice. Cred că dacă România va continua să investească în infrastructură, va accelera construcţia reţelei rutiere şi dacă toate celelalte sectoare, cum ar fi energia, vor avea un cadru legal clar, atunci economia va continua să crească.

Contractele ieftine pentru drumuri devin foarte scumpe pe termen lung

capital.ro: Ce părere aveţi de contractul cu Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania?

R.L.: Nu aş vrea să comentez despre un singur contract ci despre această situaţie în general. O bună infrastructură rutieră şi feroviară este una din precondiţiile pentru o bună dezvoltare economică. În acest domeniu investiţiile sunt cruciale şi implementarea rapidă a proiectelor aflate în derulare ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru România. Alocarea banilor, dar şi supervizarea şi implementării proiectelor ar trebui să fie foarte importantă pentru autorităţile române.

capital.ro: Deşi Austria are firme specializate în construcţia de drumuri care sunt prezente în România, de exemplu Strabag, cum se face că nu au reuşit să câştige contracte importante până acum?

R.L.: Chiar dacă nu a câştigat niciun contract de construcţie de autostrăzi până acum, Strabag este implicată în reabilitarea reţelei de drumuri naţionale. Cred că sistemul de dezvoltarea a acestor proiecte este de vină. Autorităţile trebuie să  solicite cerinţe şi specificaţii tehnice astfel încât proiectele să poată fi implementate, supervizate şi controlate în mod eficient. Dacă principiul preţului scăzut este principalul criteriu şi este acordată mai puţină atenţie specificaţiilor tehnice, atunci e foarte probabil să fie întârzieri în finalizarea proiectelor. Astfel, contractele ieftine devin foarte scumpe pe termen lung.

capital.ro: Să recapitulăm. Care sunt cele mai importante trei probleme pe care investitorii austrieci le-au avut de înfruntat în România.

R.L.: Principalele probleme ale investitorilor austrieci sunt întârziere plăţilor din partea autorităţilor publice, ordine publice de plată, rambursarea TVA, e o preocupare . O alta este implementarea legilor în anumite sectoare. A treia ar fi progresul scăzut în realizarea proiectelor de infrastructură.

Agricultura şi pădurile, domenii de interes pentru investitorii străini

capital.ro: Potrivit celor mai recente date ale BNR, ponderea investiţiilor directe ale Austriei în România este în scădere. Credeţi că austriecii nu mai investesc în România aşa cum o făceau în anii anteriori?

R.L.: Nu. Văd că Austria este în continuare pe primul loc în topul ţărilor cu investiţii directe în România. Aceste cifre se schimbă însă de la an la an şi pot fi influenţate de investiţiile mari, care nu se fac în fiecare an. Cei mai mari investitori din Austria sunt două grupuri, OMV şi Erste. Doar aceste două investiţii reprezintă o parte importantă din valoarea totală. Acest lucru nu înseamnă că activitatea generală e redusă, ci arată doar variaţii ale nivelului investiţiilor din Austria.

capital.ro: Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei a declarat acum câteva săptămâni ca băncile austriece ar trebui să îşi limiteze expunerea în ţările din estul Europei. Cum comentaţi această afirmaţie?

R.L.: Băncile austriece au o prezenţă foarte puternică in România. Este şi cazul Raiffeisen şi Erste, care operează bine şi sunt profitabile pe piaţa românească. Nu a fost nicio critică până acum referitor la activitatea băncilor austriece în România. Au fost zvonuri în presă că operaţiunile bancare din România ar fi în pericol, dar nu există nicio justificare reală a acestora, din contră, aceste bănci şi-au crescut portofoliul. Totodată, băncile austriece sunt active în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia, până în Rusia şi Ucraina. În prezent singura ţară unde băncile au dificultăţi este Ucraina. Toate celelalte ţări sunt desigur afectate de criza economică, dar stabilitatea lor financiară nu este pusă la îndoială.

capital.ro: În ce domenii erau planificate investiţii cu capital austriac şi acestea nu se mai fac din cauza crizei?

R.L.: Aş vrea să mă îndepărtez de 2009, care este un an excepţional din cauza crizei financiară. Dar dacă ne uităm la 2008 şi la următorii ani atunci avem o imagine mult mai realistă despre ce poate oferi România ca destinaţie pentru investiţii. Aici vedem câteva sectoare unde companiile austriece au investit în trecut şi vor fi de asemenea active în următorii ani, cum ar fi sectorul serviciilor, incluzând, bănci, logistică, imobiliare, dar şi industrii precum cea a materialelor de construcţii, procesarea de lemnului sau protecţia mediului. Totodată, activitatea băncilor austriece în România a motivat multe companii mici şi mijlocii să intre pe piaţa românească.

capital.ro: În ce alte domenii mai sunt austriecii interesaţi să investească în România?

R.L.: E greu să menţionezi domenii în care companiile austriece nu au fost încă active. De exemplu nu am menţionat pădurile şi agricultura. Chiar şi în aceste domenii companiile austriece pregătesc noi investiţii în dezvoltarea de activităţi forestiere primare sau în agricultură. Cele mai mari în acest moment sunt de exemplu Bardeau Holding, care activează în agricultură şi Holzindustrie Schweighofer, specializată în prelucrarea lemnului, dar şi în activităţi forestiere.

capital.ro: Care este părerea dumneavoastră despre evoluţia economică a României în 2010? Multe voci din mediul de afaceri spun că anul viitor va fi mai rău decât 2009?

R.L.: Nu sunt aşa de pesimist referitor la dezvoltarea economică din România şi viitorul investiţiilor. În acest an am avut câteva investiţii din Austria. De exemplu în procesarea lemnului, Kronospan a construit o fabrică la Braşov. În logistică, Gebruder Weiss a finalizat un parc logistic şi de asemenea, în imobiliare, Warimpex tocmai a terminat un nou hotel în Bucureşti.

capital.ro: Care sunt principalii factori care au determinat ca Austria să  fie principalul investitor străin în România?

R.L.: Au existat legături comerciale bune în mod tradiţional între Austria şi România, dar cred că Austria realizat mai mult şi mai devreme decât alte ţări în România pentru că a înţeles potenţialul mare de creştere economică al României. Au mai contat proximitatea ca distanţă, dar şi legăturile bune din punct de vedere cultural şi de afaceri. Totodată, România este una dintre cele mai mari pieţe din regiune.

DETALII:
Vezi lista principalelor companii austriece prezente în România.

Click pentru a mări imaginea

0-42013-tabel.jpg