Mihai Voiculescu, alias „Mihai Cartograf”, este un programator de 32 de ani din Târgu Jiu şi unul dintre primii români care a început să deseneze harta României în Google Maps. El este co-creatorul Google Map Maker România şi printre primii utilizatori numiţi de către Google drept moderator de încredere în Map Maker. Mihai a explicat pentru capital.ro cum a ajuns România dintr-o ţară deşertică pe harta Google numărul unu la editări în Europa. capital.ro: Când a
Mihai Voiculescu, alias „Mihai Cartograf”, este un programator de 32 de ani din Târgu Jiu şi unul dintre primii români care a început să deseneze harta României în Google Maps. El este co-creatorul Google Map Maker România şi printre primii utilizatori numiţi de către Google drept moderator de încredere în Map Maker. Mihai a explicat pentru capital.ro cum a ajuns România dintr-o ţară deşertică pe harta Google numărul unu la editări în Europa.
capital.ro: Când ai început să editezi harta României şi ce te-a determinat să faci acest lucru?
Mihai Voiculescu: Am început imediat, pe 17 august, s-a lansat Google Map Maker pentru România, iar pe 18 august am început deja să editez harta României. Am aflat de pe Twitter că Google Map Maker este disponibil şi pentru România. M-a deranjat faptul că în Târgu Jiu erau doar două străzi, drumul european E79 şi încă unul. Eu am ţinut neapărat ca oraşul meu să fie pe hartă, să văd strada Unirii, strada Carpaţi… Nu am terminat de editat tot oraşul, am început câteva străzi, după care am zis să mă duc în Bucureşti să văd cum e acolo. La vremea aceea nu era nicio stradă desenată, era şi Bucureştiul deşert. Am marcat primele două-trei străzi, după care, incredibil de repede, au început să apară străzi, într-un ritm nebun, adică de la o oră la alta.
NOTĂ: Iată cum a evoluat Bucureştiul, în Google Map Maker, în perioada august-octombrie 2009
„Am desenat Alba Iulia, Teiuşul, am multe editări în Bucureşti…”
– Ce ai editat cel mai mult?
M.V.: Am editat foarte mult la nivel naţional, am desenat oraşe gen Alba Iulia, Măcin, Teiuş, Motru, Târgu Jiu, am multe editări şi în Bucureşti.
– Câte editări ai până în prezent?
M.V.: Ultima dată când am verificat erau în jur de 6.500 de editări, dar nu eu deţin recordul, mai este un alt Mihai care are mai mult timp şi are peste 7.000 de editări.
– Cât timp acorzi pentru editare?
M.V.: Depinde, în jur de 3-4 ore pe săptămână, însă în prima săptămână am editat foarte mult, stăteam şi 6 ore pe zi, îmi plăcea foarte mult, însă acum am şi alte proiecte, fac programare pentru site-uri.
– La cât timp te-au contactat cei de la Google pentru a te desemna moderator de încredere?
M.V.: Destul de repede, pentru că fiind destul de puţini în România, aveau nevoie de moderatori de încredere şi la momentul acela aveam până într-o mie de editări. Mi-au trimis un e-mail şi m-au întrebat dacă vreau să fiu moderator de încredere, deoarece le-au plăcut cum am facut editările. Fiind moderator de încredere, îţi creşte implicit şi gradul de publicare imediată a editărilor.
– Cât îi ia unui utilizator, în prezent, să ajungă moderator de încredere?
M.V.: Un utilizator trebuie să aibă minimum 1.000 de editări, dar poţi să ai peste 1.000 de editări şi să nu fii numit moderator de încredere deoarece nu ai un rating bun din partea celorlalţi utilizatori. Trebuie să lucrezi şi bine pentru a ajunge moderator de încredere.
– Eşti co-creator al grupului Google Map Maker. Câte persoane fac parte din grup în prezent?
M.V.: Foarte activi sunt în jur de 20 de utilizatori, dar în total sunt până în 50 de oameni. Grupul Google Map Maker România era un grup distinct de Google Map Maker, care curpinde mai multe ţări. Am primit o propunere de la Google să unim grupul nostru cu acel grup şi de 3 săptămâni formăm o singură entitate. Sunt foarte mulţi care editează şi care nu ştiu de acest grup şi de aceea am decis să deschidem un site cu forum dedicat Google Map Maker în care să ne ajutăm unii pe alţi.
„În ritmul în care lucrăm, harta României va fi gata în martie 2010”
– În ce stadiu se află harta României în prezent şi când va fi ea gata?
M.V.: Ca acoperire, în proporţie de 80%, iar dacă se va menţine ritmul actual cred că va fi gata la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Lunar, până pe data de 15 a fiecărei luni, se face update din Google Map Maker în Google Maps pentru ceea ce era în urmă cu 2 luni.
– Adică harta actuală din Google Maps a României este veche de 2 luni?
M.V.: Da, harta României despre care am zis că este gata în proporţie de 80% va putea fi văzută la sfârşitul lunii ianuarie.
– Care este ritmul actual?
M.V.: La numărul de editări suntem, în prezent, numărul unu în Europa.
– Ce fel de feedback primeşti de la Google?
M.V.: Eu am un feedback activ de la Jennifer Mazzon (Maps Community Organizer at Google), cu care comunic prin e-mail.
– Ce părere ai despre Norc.ro?
M.V.: Este un serviciu bun, numai că din punctul de vedere al unui utilizator este oarecum limitat. La norc poţi doar să salvezi o locaţie. Nu poţi pune coordonatele GPS ale unui loc şi el să te ducă la aceea adresă. Nu are atâtea facilităţi cum are Google Maps, inclusiv pe telefonul mobil şi nu cred ca vor putea concura vreodată cu Google Maps sau Google Street View.