O vacanță în China sau în Japonia nu este, astăzi, chiar la îndemâna oricui. Totuși, cei care își doresc mult să cunoască o părticică din cultura celor două țări, ar trebui să pregătească un buget de aproximativ 2.000 de euro. Și, dincolo de suma de bani necesară pentru un circuit de două săptămâni, un turist ar trebui pus la punct și cu alte informații . Într-un interviu pentru capital.ro, Dragoș Horhocea, director general al Agetur, punctează câteva lucruri interesante despre cele două țări.
Capital: Ce ar trebui să știe un turist înainte de a plăti o vacanță în China?
Dragoș Horhocea: China este una dintre cele mai vechi civilizaţii din lume, cu numeroase atracţii încărcate de istorie. În ultimii ani, această ţară s-a modernizat rapid, reuşind să atragă şi mai mulţi turişti. Oraşul Interzis, Marele Zid Chinezesc, luptătorii din teracotă din Xi’an şi magnificul Munte Kailas sunt doar o parte din minunile pe care China le are de oferit lumii. O călătorie de 16 zile în China, cu grup organizat, poate ajunge la aproximativ 2.000 euro, sumă care acoperă biletele de avion, cazarea, două mese pe zi, însoţitor român din partea agenţiei, ghid local vorbitor de limba română. Datorită distanţei foarte mari, pentru turiştii români, călătoria cu avionul până în China poate părea obositoare, deşi avionul este unul dintre cele mai sigure mijloace de transport şi scurtează durata călătoriei, comparativ cu o călătorie cu trenul sau cu vasele de croazieră. În ceea ce priveşte cea mai bună perioadă de vizitat, China e o ţară mare, iar climatul diferă foarte mult. În zilele în care Beijingul se congelează la minus 30 de grade Celsius, în Yunan, Guangdong sau Hong Kong pot fi şi 25 de grade Celsius. Cel mai bine este să descoperi China primăvară şi toamna.
Capital: Cum este mâncarea?
Dragoș Horhocea: Arta culinară chineză este faimoasă în lumea întreagă. Prepararea mâncărurilor se axează pe câteva ingrediente cheie pe care le găsim în multe reţete culinare specifice Chinei. Este vorba despre orez, legume, pui, fructe de mare şi foarte multe condimente. În China, cele trei mese se servesc la ore relativ fixe: micul dejun, de obicei, între orele 7 și 8 dimineaţa, masa de prânz între 11,30 şi 12,30, dar nu mai tîrziu de ora 13.00, iar masa de seară, între orele 18-19.00. Fiecare masă durează cam o jumătate de oră, însă mesele festive durează mai mult, între o oră şi două.
Capital: Pentru cursul de schimb, ce este mai avantajos: euro sau dolar?
Dragoș Horhocea: Moneda naţională este yuanul (numit şi „renminbi” – adică „banii poporului”, o denumire provenind din vremea Revoluţiilor lui Mao). Există bancomate peste tot, dar dacă turiştii doresc să vină cu cash, de preferat este să fie dolari. Se pot schimba şi euro, dar la rate nefavorabile. Nu există prea multe case de schimb valutar, în schimb se poate schimba în bănci, deși procesul durează mai mult.
Capital: Ce ne puteți spune despre Japonia?
Dragoș Horhocea: Japonia este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume. Este caractrizată de un amestec unic de tradiţional şi modern, presărată cu temple şi clădiri din trecut, ce coexistă alături de construcţiile arhitecturale şi tehnologice moderne. O călătorie în Japonia cu un grup organizat ajunge tot în jurul sumei de 2.000 euro, aceleaşi servicii incluse ca şi în cazul Chinei. Cele mai bune perioade de a vizita această țară sunt martie-aprilie şi septembrie-octombrie.
Capital: Cum este mâncarea?
Dragoș Horhocea: Despre mâncarea japoneză ştim deja că este foarte sănătoasă, că este extraordinară într-o cură de slăbire şi foarte eficientă pentru un ten frumos. Alimentele de bază ale Japoniei sunt orezul, peştele , fructele de mare, legumele şi fructele proaspete. Și mai puţin carnea (de vită, porc sau pasăre ).
Capital: Legat de bani, și aici dolarul este mai avantajos?
Dragoș Horhocea: Yenul este moneda naţională a Japoniei. În această ţară cardurile străine nu funcţionează decât la filialele băncilor străine, la poştă sau la magazinele 7 Eleven. Casele de schimb valutar sunt foarte rare. Majoritatea sunt în aeroporturi şi nu în oraşe. Pentru cei care merg în Japonia şi cu bani cash, preferabil este să fie dolari.
Capital: Care este bugetul pentru cheltuielile suplimentare, în cele două țări?
Dragoș Horhocea: Bugetul unui turist pentru perioada vacanţei în China nu poate fi exprimat ca o sumă fixă. Totul depinde de ce s-a achitat iniţial când s-au făcut rezervările. Cheltuielile în plus pot fi mesele zilnice, transportul în comun, intrările la obiectivele turistice, shoppingul. dolari). Transportul public este compus din trenuri urbane, reţele de autobuz locale și taxi. Tarifele pentru acestea încep de la 3 yuani şi pot ajunge până la 300-500yuani pe zi pentru plimbări doar cu taxiul. O altă cheltuială suplimentară o pot reprezenta intrările la obiective turistice. De exemplu, la Muzeul Palatului (Oraşul Interzis) biletul de intrare este de aproximativ 60 yuani (9 dolari). Pentru orice altă destinaţie, inclusiv Japonia, situaţia este aceeaşi. Bugetul pentru perioada vacanţei nu poate fi stabilit cu exactitate. Totul depinde de serviciile preplătite. O masă la un restaurant în Japonia costă aproximativ 14 euro pe zi. Nu e nevoie să întrebi de preţuri, acestea te întâmpină de la intrare, afişate sub imaginea din plastic a fiecărui fel de mâncare. În plus, toate restaurantele oferă ”din partea casei”, la discreţie, apă ori ceai verde cu gheaţă, multe dintre ele făcând acest lucru şi cu orezul, nelipsit de la orice masă japoneză. În Japonia nu există noţiunea de bacşiş, aşa ceva este socotit o insultă gravă. Odată cu felurile de mâncare comandate, chelnerul îţi aşază pe masă şi nota de plată, pe care o achiţi la plecare la casă, unde primeşti restul până la ultimul yen. Dacă nu-ţi permiţi să mănânci zilnic la restaurant, poţi cumpără din orice supermaket un ”benten box” ( 500 yeni), o cutie ce conţine un prânz decent, gata preparat, pe care îl poţi încălzi direct în magazin. În Japonia cel mai frecvent mod de a călători este cu trenul. Cine nu a auzit de punctualitatea şi eficientă trenurilor japoneze? JR (Japan Railways) este o reţea complexă de cale ferată, iar JR Pass este un bilet de tren destinat vizitatorilor străini, care nu se vinde în Japonia, trebuie achiziţionat din străinătate. De fapt, achiziţionezi în România (sau în altă parte) un Exchange Order. Acest Exchange Order este valabil doar trei luni de la dată achiziţionării, deci trebuie cumpărat cât mai aproape de data plecării în Japonia. Preţul pentru un abonament de 7 zile este de 37800 yeni (352 euro ).
Capital: Ce este mai indicat, un circuit de grup sau unul individuală?
Dragoș Horhocea: Într-un circuit de grup nu există timpi morţi deoarece fiecare minut contează şi fiecare ora este programată. Este o călătorie cu un orar bine stabilit, în care trebuie să te adaptezi mai multor locuri, unele cu o cultură foarte diferită de cea din care provenim şi trebuie să asculţi de un însoţitor de grup. A călători individual nu aduce sub nicio formă disconfort, ci solicită doar ceva mai mult timp şi o pregătire temeinică prealabilă a traseului pentru a fi sigur că nu ratezi vreunul din obiective, comparativ cu grupul unde grija timpului şi a traseului sunt în sarcina ghidului. Călătoria individuală este recomandată, în general, pe destinaţii nu foarte îndepărtate şi, de obicei, nu pe circuite ci mai degrabă sejururi sau citybreak-uri.