Reporter: Domnule Varvara, Uni-Recycling a desfășurat un proiect amplu de reabilitare a unui sit poluat istoric. Ne puteți spune cum a început totul?

Cornel Varvara: Într-adevăr, este vorba despre reabilitarea sitului poluat istoric din comuna Crângurile, județul Dâmbovița, un fost amplasament industrial unde, între 1958 și 1990, fabrica chimică a produs diverse substanțe chimice periculoase: săpun de rufe, inhibitori de coroziune, vopsele, anhidridă cromică, etc. Din păcate, reziduurile chimice au fost depozitate necontrolat, direct în sol sau în gropi deschise, contaminând apa freatică. Proiectul de la Crângurile a fost unul din cele 3 proiecte pilot desfășurate în România pentru reabilitare situri contaminate istoric.

Reporter: Care a fost scopul acestui proiect de reabilitare?

Cornel Varvara: Obiectivul principal a fost reducerea mobilității contaminanților, migrarea acestora în apele subterane și în pânza freatică și diminuarea riscurilor asupra mediului și sănătății populației locale. Prin implementarea acestui proiect s-a eliminat o sursă majoră de poluare, pentru siguranța comunității pe termen lung.

Imagine proiect Uni Recycling – înainte
Imagine proiect Uni Recycling – înainte / SURSA FOTO: Uni-Recycling
Imagine proiect Uni Recycling – după
Imagine proiect Uni Recycling – după / SURSA FOTO: Uni-Recycling

Reporter: Înțelegem că proiectul a fost extrem de complex. Ce a presupus procesul de reabilitare?

Cornel Varvara: Proiectul a fost unul de mare amploare și impunea câștigătorului să execute reabilitarea sitului pe o suprafață de 20.000 m² conform Caietului de Sarcini și a Studiului de Fezabilitate care au stat la baza licitației. După câștigarea proiectului, contractorul avea obligația de a efectua investigații suplimentare și de a întocmi Proiectul Tehnic. În urma investigațiilor suplimentare realizate împreună cu companii de specialitate, am constatat că situația era mult mai gravă decât estimarile inițiale din Caietul de Sarcini și Studiul de Fezabilitate prealabil.

Zona presupunea tratarea unor cantități și concentrații mai mari și conținea șlam verde, reprezentând inclusiv Crom trivalent și hexavalent, substanțe cancerigene care sunt extrem de periculoase nefiind identificate anterior, lucru care a dus la contaminarea apei freatice și a fântânilor cu Crom solubil, o substanță extrem de toxică și cancerigenă. Această situație a avut un impact devastator asupra sănătății comunității, fiind semnalate cazuri grave, inclusiv nașteri de copii cu malformații.

Reporter: Ce dificultăți ați întâmpinat în implementarea proiectului?

Cornel Varvara: Dificultățile întâmpinate au fost numeroase. Investigațiile suplimentare au relevat cantități mai mari de contaminanți si Crom solubil cancerigen, provenind din adâncimi mai mari decât cele estimate inițial. Aceste “omisiuni” din Studiul de Fezabilitate au fost cazuri de neglijență, nu situatii neprevăzute.

Fiind un proiect cu finantare europeana aveam doar doua variante:

Să renunț la proiect, deoarece Caietul de Sarcini și Studiul de Fezabilitate nu reflectau realitatea, ceea ce impunea modificări majore atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar;

Să continui proiectul cu riscul de a-mi asuma pierderi financiare, deoarece costurile provenite din omisiunile Studiului de Fezabilitate trebuiau efectuate din banii noștri. În urma consultărilor cu experți atât naționali, cât și internaționali, în legislația fondurilor europene, am fost informat că fonduri suplimentare pot fi solicitate doar în cazul unor situații neprevăzute, iar în acest caz era vorba de neglijență, nu de un eveniment imprevizibil.

Din cauza migrației Cromului solubil și a riscului tot mai mare de nașteri cu malformații, am realizat că neefectuarea proiectului ar fi generat probleme grave atât pentru generația actuală, cât și pentru generațiile viitoare. Prin urmare, am decis să continuăm proiectul, asumându-ne pierderile financiare, dar rămânând fideli valorilor umane.

Reporter: Ce soluții ați implementat pentru a gestiona această problema apărută?

Cornel Varvara: Stabilizarea/solidificarea a constat în tratarea solului contaminat, asigurându-se conversia Cromului solubil în Crom insolubil, reducând în felul acesta mobilitatea contaminanților. Totodată am imobilizat contaminanții din sol pentru a preveni riscurile viitoare. Pentru desfășurarea proiectului am construit separat, pe un teren inchiriat, o platformă betonată pentru procesare, unde au fost instalate echipamentele și utilajele necesare, cheltuieli efectuate din bani proprii.

Reporter: Cum ați reușit să depășiți aceste provocări?

Cornel Varvara: Realizarea acestui proiect a presupus un efort extraordinar din partea echipei și consultanților implicați, deoarece, asemenea unui concert, doar o echipă bine sincronizată poate aduce succesul. Pentru atingerea obiectivelor proiectului, toate dificultățile întâmpinate au fost depășite prin identificarea celor mai bune soluții existente. Specialiștii implicați au realizat expertize complexe pentru adaptarea procesului de reabilitare și tratare la condițiile dificile din teren.

Având în vedere gravitatea contaminarii și efectele severe asupra sănătății populației, Uni-Recycling a decis să continue proiectul, în ciuda acestor dificultăți, fară a solicita fonduri suplimentare pentru operațiunile adiționale. Activitățile adiacente au inclus: investigații amănunțite, operațiuni suplimentare de excavare, conversia Cromului solubil în insolubil, tratarea unor cantități și concentrații mai mari, alocarea unor platforme adiacente de tratare, echipamente suplimentare, specialiști internaționali în chimie, etc.

Reporter: Cum ați reușit să încheiați acest proiect cu succes?

Cornel Varvara: Finalizarea proiectului a fost rezultatul echipei complet dedicate și al unei abordări proactive. Am depus eforturi considerabile pentru a adapta procesul de remediere la condițiile dificile din teren, iar fiecare decizie a fost luată cu scopul de a proteja sănătatea populației și de a respecta termenele proiectului. Toate măsurile despre care v-am vorbit mai sus și toate activitățile neprecizate în Caietul de Sarcini inițial care au fost efectuate pe costurile Uni-Recycling, au fost implementate pentru a atinge obiectivul proiectului, în ciuda dificultăților financiare și tehnice.

Reporter: Cum descrieți acest proiect în ansamblu?

Cornel Varvara: Este un proiect de referință nu doar în Europa, ci și international, fiind considerat cea mai mare reabilitare a unui sit contaminat cu Crom solubil cancerigen din ultimii 50 de ani. Reușita proiectului subliniază importanța acțiunilor responsabile în protecția mediului și siguranța comunităților afectate de poluare istorică. Pentru Uni-Recycling, acesta este un simbol și declarație a angajamentului nostru față de mediu și de viitorul comunităților.