Cosmin Măcăneață, fondator și Managing Partner al OMEGATrust, ne-a dezvă¬luit care au fost provocările cu care s-a confruntat în cele două decenii, dar și rețeta succesului OMEGATrust.

Felicitări, Cosmin! OMEGA Trust a sărbătorit de curând 20 de ani de la înființare. Cum te simți?

Mândru! Nu îmi vine să cred! Par¬că ieri eram la Registrul Comerțului și stăteam la cozi pentru înființarea companiei.
Chiar, cum era pe vremuri?

Eu am infiintat firma când eram student. M-am grăbit să o înființez cât eram încă student pentru că exista o facilitate care presupunea reducerea taxelor de înființare și, cum pe vremea aceea nu aveam bani, pentru mine a contat, cu toate că vorbim de câteva sute de lei. Uite că fiecare politică de încurajare a antreprenoriatului con¬tează, fie ea cât de mică.
Și cum au fost acești 20 de ani pentru OMEGA Trust?

Au fost dificili, dar frumoși. Experiența de antreprenor te poate dezvolta și înveți foarte multe din toate domeniile. Pe lângă expertiza tehnică, fără de care nu poți să ai suc¬cess ca antreprenor al unei firme de consultanță, trebuie să fii dezvoltat în toate domeniile, de la managementul oamenilor, la vânzări, financiar contabil, soft skills etc.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit?
Nu a fost ușor, am revigorat firma fix în criza din 2008-2009 (o suspen¬dasem câțiva ani câtă vreme am fost angajat la o multinațională), când toți îmi spuneau că sunt nebun. Era o pe¬rioadă grea, când se dădeau oameni afară, nu erau clienți, analiștii spuneau că vine apocalipsa economică, dar eu am spus că acela este un moment po¬trivit pentru mine. Eram mai tânăr, dar totuși suficient de experimentat, nu aveam credite/datorii, nu aveam familie, copii, prin urmare îmi puteam asuma riscuri pe care mi-ar fi mai greu să mi le asum acum. S-a dovedit ce am spus la acel moment că dacă ești cu adevărat bun îți faci loc pe piață în orice condiții și asta pentru că piața nu dispare niciodată complet în criză, doar se contractă.
Altă provocare a fost întotdeauna relația cu statul pentru că, din păcate, autoritățile din România nu ajută deloc antreprenorii, ci din contra, sunt o frână foarte puternică prin toate politicile economice și fiscale, precum și prin abuzurile administrative pe care le fac.

Care a fost rețeta voastră de succes?

Să oferim mereu servicii de calitate foarte bună, la un preț rezonabil și asta ne-a facut să avem un număr foarte mare de clienți, iar recomandările să meargă de la un client la altul
Practic, nu a fost niciodată nevoie să investim foarte mult în marketing pentru că promovarea o făceau clienții pentru noi.

Unde ați ajuns după 20 de ani?
Am ajuns să avem două divizii de business: una specializată pe consultanță și audit în zona securitati cibernetice, iar cea de-a doua centrată pe consultanță de management.
Pot spune ca suntem unul dintre liderii de piață la momentul acesta și că acum oferim servicii de calitate la nivel internațional având peste 800 de clienți din mai toate sectoarele în pes¬te 16 țări.
Am ajuns practic să avem notorietate în piață și să fim dintre cei mai apreciați în domeniul nostru.

Știu că ești și președintele clusterului IT „Smart Alliance”, cum vezi viitorul pieței de cybersecurity și al IT–ului, în general?

Piața de cybersecurity se va dezvolta cu siguranță și în continuare. Mă bucur să văd că lucrurile s-au schimbat în bine, organizațiile înțelegând că trebu¬ie să investească din ce în ce mai mult în protecția cibernetică, poate și din cauza contextului geopolitic, dar și a schimbărilor legislative, în special venite din partea Uniunii Europene, vezi Directiva NIS, Regulamentul DORA, GDPR etc.
Din perspectiva IT-ului și a econo¬miei în general, trăim zorii unei noi revoluții de magnitudinea revoluției industriale, și aici mă refer la Inteligența Artificială.

Apropo, crezi că se vor înlocui locuri de muncă prin IA?

Cu siguranță va avea un impact uriaș, iar multe lucruri vor putea fi pre¬luate parțial sau total de IA. Dar acesta nu este un lucru rău, întrucât piața se confruntă la nivel mondial cu un mare deficit de forță de muncă.

În final, care este recomandarea ta pen¬tru antreprenorii și viitorii antreprenori români?

Sfatul meu este să își urmeze visul și să nu se lase descurajați de insuccesele sau greutățile de pe parcurs. Este un drum lung, plin de provocări, dar și frumos în egală măsură.