INTERVIU Cum arată şi în cât timp a fost construit cel mai mare parc solar din România

În urmă cu 10 zile a fost inaugurat la Chirileu (judeţul Mureş) cel mai mare parc solar din România. Parcul a fost realizat pe o suprafaţă de opt hectare de teren agricol nefolosit. Au fost instalate peste 15.000 de panouri solare, capacitatea totală fiind de 3,2 MWh, investiţia totală ridicându-se la 4,5 milioane de euro.

Capital.ro a luat legătura cu Nyulas Bernat, directorul executiv al Fomco Solar Systems, pentru a afla detalii despre acest proiect. Citiţi mai jos interviul integral.

CAPITAL: Aţi inaugurat acum câteva zile cel mai mare parc solar din România, cu o capacitate instalată de 3,2MWh. Cât timp a durat să realizaţi această investiţie?
Nyulas Bernat: Din momentul în care am luat decizia că vom efectua investiţia şi până la momentul în care am pornit parcul au trecut 10 luni.

CAPITAL: Care dintre etape a durat cel mai mult (avizele, achiziţia terenului etc.)?
NB:
Etapa de achiziţionare a terenului a durat cel mai mult. Patru luni am căutat terenul adecvat pentru această investiţie în zona noastră. (Teren în apropierea unei linii electrice de medie tensiune, cu o suprafaţă deajuns de mare, cu o dispunere geografică corespunzătoare şi cu actele în regulă. Datorită faptului că procesul de retrocedare a terenurilor este departe de a fi finalizat, în judeţul Mureş nu am reuşit să găsesc un asemenea teren proprietate privată. În final am găsit un teren în proprietate publică din comuna Sanpaul de Mureş localitate Chirileu, pe care am reuşit să-l concesionez pentru 25 ani.)

CAPITAL: Câte persoane au lucrat efectiv la instalarea celor 15.456 de panouri şi în cât timp au fost montate?
NB:
Lucrările au durat efectiv trei luni şi au lucrat aproximativ 45 de persoane. După ce lucrările pe structura de rezistenţă au fost finalizate, montarea panourilor a durat 30 de zile.

CAPITAL: Care a fost motivaţia pentru realizarea acestui parc solar?
NB:
În primul rând că văd un viitor în acest domeniu, în al doilea am avut disponibil suma necesară pentru investiţie şi căutam o posibilitate de a investi cât mai eficient. Schema de sprijin pentru încurajarea investiţiilor în energie regenerabilă prin acordarea certificatelor verzi face ca perioada de amortizare a investiţiei să fie mai scurtă decât la alte investiţii disponibile momentan în economie (bineînţeles cu riscul aferent).

CAPITAL: Aveţi în intenţie realizarea altor proiecte similare? Dacă da, vă rugăm să ne precizaţi capacitatea lor, investiţia necesară şi perioada în care vor fi realizate?
NB:
Da, am demarat un nou proiect fotovoltaic de 2,85 MW tot în judeţul Mures. Dorim să finalizăm proiectul până la mijlocul anului viitor.

CAPITAL: Mai mulţi investitori care intenţionează să realizeze diverse proiecte din surse regenerabile (eoliene, fotovoltaic, biomasă etc.) au anunţat că noua Lege a Energiei le blochează investiţiile, pentru că vânzarea energiei se va putea realiza doar pe OPCOM. Vă rugăm să ne precizaţi dacă credeţi că Legea energiei ar trebui modificată sau nu?
NB:
Într-adevăr conform noii Legi a Energiei nu se pot încheia contracte bilaterale, ceea ce îngreunează valorificarea energiei electrice mai ales pentru producătorii mici unde ne numărăm şi noi. Nu cred că blocheaza investiţiile însă îngreunează accesarea investitorilor la finanţare. Cred că legea ar trebui să permită încheierea contractelor în condiţii foarte bine definite astfel încât să poată fi evitată apariţia "băieţilor deştepţi".

CAPITAL: În situaţia în care doriţi să vindeţi parcul fotovoltaic de la Chirileu, vă rugăm să ne precizaţi ce companii şi-au aratat interesul până în prezent?
NB:
Deocamdată nu am formulat la concret intenţia mea de a vinde parcul existent, însă avem câteva cereri de cumpărare de proiecte de parcuri fotovoltaice de la firme de investiţii din Europa de Vest şi chiar şi din partea unei firme furnizoare de electricitate din China.

CAPITAL: Cum vedeţi piaţa energiei din România şi legislaţia din domeniu. Consideraţi că trebuie modificat ceva? (schema de sprijin, scutiri de la unele taxe din partea statului, alte facilităţi)
NB:
Schema de sprijin actual este una foarte "generoasă" şi cred că va atrage investiţii masive într-un timp relativ scurt în domeniu. Acest lucru s-ar putea să pună în pericol sustenabilitatea acestei scheme de sprijin prin certificate verzi pe termen lung.
Cred că piata energiei din România este una bine reglementată care permite accesul pe piaţa şi pentru firme de dimensiuni mai mici, creând astfel o piaţă foarte aproape de cea concurenţială.
Cred că ar trebui creata o reglementare simplificată şi clară la nivel naţional, special pentru înfiinţarea capacităţilor de producţie de energie regenerabilă, fără a lăsa loc pentru diferite interpretări a legislaţiei. Astfel s-ar putea încuraja şi mai mult investiţiile în acest domeniu.

CIFRE CHEIE
Capacitatea instalată: 3,2 MWh
Suprafaţa teren:          8 ha
Componenţă:              15.456 panuri solare, cu o putere de 235 W fiecare
                                    8 invertoare de 400kW fiecare, folosite pentru                                                       alimentarea la reţea
Producţie estimată:     pe o perioada de 1 an se estimează o producţie de                                              aproximataiv 3.280 MWh.