Capital: Cum se face agricultura în Olanda?
Stella Ronner Grubacic: Mă gândesc că un element important pe care trebuie să îl ai în minte când te uiți la agricultura olandeză, este că noi nu avem doar un mod eficient de a produce, atât în agricultură cât și în horticoltură, dar întotdeauna noi încercăm să fim cu un pas înainte uitându-ne dezvoltarea pe viitor, dar uitându-ne și la provocarile pe care ni le rezervă viitorul. Iar una dintre cele mai mari provocări careia trebuie să îi facem față este de a fi la un momentdat, 10 miliarde de oameni pe acest pământ, iar dacă vom continua să producem mancare în felul în care o facem acum și dacă nu vom fi capabili să susținem planeta, să susținem biodiversitatea și în același timp să fim capabili să hrănim acești oameni. Acestea sunt marile provocări pentru care sectorul olandez, sectorul agroalimentar trebuie să găsească soluții sustenabile.
Capital: Ați vorbit la începutul discursului dvs. despre agricultura circulară. Îmi puteți da mai multe detalii?
Stella Ronner Grubacic: Nu putem continua să producem mâncarea în felul în care facem, pentru că este un mod ineficient, cu multe pierderi care ne stau în cale, fiind în imposibilitatea de a folosi din nou produsele pe care le-am folosit deja, așa că noi știm că trebuie să schimbam felul în care producem mancare, despre asta este vorba când vorbim despre agricultura circulară. Noi trebuie să o facem să fie mai sustenabilă, mai eficientă, astfel încât să fim capabili să trăim pe această planetă în viitor. De aceea este foarte important în opinia noastră să găsim soluțiile adecvate și nu putem găsi aceste soluții prin noi înșine, nu putem găsi aceste soluții doar ca guvern, trebuie să avem o discuție cu diferite partide, cu diferite părți interesate, așa cum trebuie să purtăm aceste discuții cu fermierii, dar și cu diferite asociații. Trebuie să aducem de asemenea instituțiile de cercetare și nu în ultimul rând studenții din universități, doarece ei au cunoștințe pe care noi nu le avem și astfel împreună putem lucra pentru a găsi soluții care să ne fie de folos în viitor. Și când spun soluții, mă refer la noile tehnologii. Într-o discuție pe care am avut-o astăzi cu unul dintre fermierii olandezi prezenți la Indagra zilele acestea, a fost că încă există fermieri chiar și în aici în România care au nevoie de 300 de litri de apă pentru a produce un kilogram de roșii. Dar dacă folosești noile tehnologii, poți obține un kilogram de roșii folosind doar 4 litri de apă. Despre asta este vorba când ne referim la agricultura circulară.
Capital: Ce părere aveți despre agricultura din România?
Stella Ronner Grubacic: Ceea ce văd în primul rând este că există un grup mare de fermieri olandezi care vin aici în România, nu doar ca să lucreze și să facă profit, dar deasemenea și pentru a aduce ceva în România prin colaborarea cu partenerii români pentru a ajunge mai bine impreună. Suntem extrem de conștienți că nu putem face acest lucru singuri, iar ceea ce vedem este un interes crescut venit din partea românească. Care cred că a fost de asemenea ilustrat astăzi, de prezența la evenimentele noastre a ministrului agriculturii, dar și de prezența președintelui asociației de fermieri din România. Acest lucru ne arată că există real interes din partea românilor pentru a colabora cu noi și pentru a ne primii aici pentru a aduce conoștințe și schimburi de expertiză.
Capital:Ce îmi puteți spune despre Indagra?
Stella Ronner Grubacic: Cred că toată lumea știe că Indagra este unul dintre cele mai importante târguri. Ceea ce vedem și ceea ce ne face plăcere este că interesul fermierilor olandezi și a asociațiilor sau al companiilor care sunt înrudite cu agricultura și producerea mâncării, crește de la an la an.
Capital:De ce sectoare sunt interesate companiile olandeze. Sunt interesate doar de unele industrii, cum ar fi fructele sau legume? Sau sunt interesate și de alte sectoare?
Stella Ronner Grubacic: Aș spune că intersul acoperă un număr mare de arii. Am vorbit cu un participant care producea mâncare pentru vaci și am vorbit de asemnea cu cineva care producea diferite utilaje. Este foarte divers. Merge mai departe de un anumit sector.
Capital:De ce are nevoie agricultura din România pentru a deveni inovativă și productivă pentru fiecare sector?
Stella Ronner Grubacic:Așa cum am menționat mai devreme, trebuie să aduceți noi tehnologii și să vă asigurați că producția devine mult mai eficientă.
Capital:Care sunt planurile legate de această colaborare dintre România și Olanda? Care sunt prspectivele?
Stella Ronner Grubacic:Una dintre problemele pe care le-am discutat astăzi, a fost despre educație. Trebuie să ne asigurăm că fermierii primesc sau au acces la o educație care să se potrivească nevoilor lor. Vorbim despre educația aplicată. Cred că acesta este un element crucial. Și am avut într-adevăr de-a lungul anilor o serie de proiecte care vor ajunge la sfârșitul acestui an, începutul anului următor. Dar căutăm modalități cu ajutorul acestui parteneriat să ne focusăm mai mult pe educație.