Capital: Sunteţi pentru a doua oară la noi în ţară. Cum arată România văzută din afară?
Jean Stephens:
În calitate de director executiv, 80% din timp îl petrec călătorind în mod constant în întreaga lume. Nu doar în România, ci în regiunea Europei de Est, există o creştere susţinută şi ştiu că sunt şi provocări, dar acestea există în majoritatea zonelor din lume. Aşadar, sunt companii ambiţioase în creştere în Europa de Est, inclusiv în România, orientate spre viitor, care înfruntă provocările şi se gândesc cum să se dezvolte. Piaţa de contabilitate aici nu este foarte dezvoltată ca în alte ţări, cum ar fi SUA. Pentru noi, acest lucru înseamnă mai multe oportunităţi şi mult loc pentru creştere.

Capital: Enumeraţi, vă rog, punctele tari ale României.
Jean Stephens:
Cred că economia în estul Europei merge foarte bine, inclusiv în România. Consider că sunteţi foarte serioşi când vine vorba de a face afaceri, sunteţi foarte bine văzuţi în lume, inclusiv datorită sistemului educaţional. Sunteţi văzuţi ca având un guvern stabil şi deschis afacerilor.

Capital: Şi punctele slabe?
Jean Stephens:
Este nevoie de investiţii în infrastructură, traficul este o mare provocare. Dar ia timp să te dezvolţi după condiţiile istorice prin care aţi trecut. Trebuie să continuaţi procesul de dezvoltare, însă acest lucru nu e neapărat specific pentru România, toţi trec prin acest proces. Cred că aveţi nevoie doar de timp ca să continuaţi dezvoltarea, internaţionalizarea.

Capital: Recent, Nokia a dat un semnal negativ prin decizia de a părăsi România şi de a se muta în Asia. Credeţi că România mai este atractivă pentru investitorii străini?
Jean Stephens:
Cred că decizia Nokia a fost bazată pe costuri şi Guvernul României trebuie să fie atent la acest aspect, să menţină stimulentele pentru ca afacerile să rămână în ţară. Este vorba şi de a avea o forţă de muncă bine calificată, şi de nivelul taxelor, care trebuie să fie echilibrate.

Capital: Sunteţi singura femeie CEO care conduce o companie de o asemenea dimensiune în acest domeniu de activitate. Credeţi că e un avantaj sau un dezavantaj?
Jean Stephens:
Pot fi ambele. În majoritatea situaţiilor, am de-a face cu bărbaţi, în toate statele lumii. E interesant că cele mai multe femei în această profesie sunt în Europa de Est şi în Asia. În rest, în mare parte sunt bărbaţi. Cu toate acestea, am de-a face cu oameni extraordinari, care nu mă privesc diferit, deşi am uneori modalităţi diferite de a comunica şi de a rezolva problemele. Uneori este o provocare, dar în general este un avantaj, mă concentrez asupra problemelor, a ceea ce trebuie făcut, asupra rezultatelor. Dacă în afaceri faci asta, restul vine de la sine. Nu e nicio îndoială că stilurile noastre de comunicare pot fi uneori diferite, dar pentru mine reprezintă un avantaj. Cred că, la fel ca în orice relaţie, este important să asculţi şi, în special când este vorba de probleme culturale sau de diferite modalităţi de comunicare, cred că trebuie să asculţi şi să înţelegi care sunt opiniile celeilalte persoane, şi asta ajută cel mai mult.

Citiţi şi: Nivelul taxelor este bun, dar sistemul de taxare este învechit