Centralele pe cărbune se vor închide definitiv în următoarea decadă

Miniștrii Energiei din cele mai avansate democrații ale lumii, reprezentând țările Grupului celor Șapte (G7), au convenit luni asupra unei decizii radicale de a închide toate centralele lor pe cărbune până în 2035.

Decizia este un progres semnificativ în tranziția de la combustibilii fosili la surse alternative de energie.

„Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030… este un acord istoric”, a declarat ministrul britanic pentru Securitate Energetică şi Net Zero, Andrew Bowie, transmite agenția Reuters.

Sursele diplomatice din Italia au comunicat că reuniunea s-a încheiat un acord tehnic.

Înțelegerea va fi integrată în comunicatul final al miniștrilor energiei din G7, care va fi făcut public marți, după încheierea unei întâlniri de două zile desfășurate la Torino.

Conform unei surse citate anterior de Reuters, diplomații din statele membre G7 au purtat discuții cu privire la această problemă până duminică seara. Amintim că din G7 fac parte:

  • Italia
  • Statele Unite
  • Marea Britanie
  • Franţa
  • Germania
  • Canada
  • Japonia
summit G7
Statele G7 / SURSA FOTO: Dreamstime

Pas semnificativ către tranziția de la combustibilii fosili

Înțelegerea reprezintă un avans semnificativ în direcția recomandată anul trecut de summit-ul COP28 al Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Acesta propune o tranziție departe de combustibilii fosili.

De asemenea, accentul se pune pe eliminarea cărbunelui. Acesta este considerat cel mai poluant.

„Ajută la accelerarea trecerii investiţiilor de la cărbune la tehnologia curată, în special în Japonia şi, mai larg, în întreaga economie asiatică a cărbunelui, inclusiv China şi India”, a declarat Luca Bergamaschi, membru cofondator al institutului de cercetări italian ECCO, pe X (fostul Twitter).

carbune
Cărbune / SURSA FOTO: Dreamstime

Situația cărbunelui la nivel mondial

În anul trecut, Italia a generat 4,7% din întreaga sa producție de energie electrică prin intermediul celor șase centrale electrice alimentate cu cărbune. Acestea sunt singurele care au rămas în funcțiune.

În prezent, guvernul italian planifică să închidă toate centralele pe cărbune până în anul 2025. Cele de pe insula Sardinia un intră în planul acesta de închidere. Ele mai au voie să funcționeze până în 2028.

În Germania și Japonia, cărbunele joacă un rol mai semnificativ. Acesta reprezintă mai mult de 25% din totalul energiei electrice produse în 2023.

În 2023, sub președinția Japoniei, G7 și-a exprimat angajamentul de a prioritiza pașii concreți către reducerea treptată a producției de energie pe bază de cărbune. Nu a fost fixată, însă, o dată concretă.