Elevii din Vrancea nu au voie să utilizeze sub nicio formă telefoanele mobile în timpul orelor de curs fără permisiune, conform reglementărilor actuale. În cazul în care încalcă această regulă și sunt surprinși, profesorii au dreptul să le confiște dispozitivele. O problemă semnificativă este ce se întâmplă cu acel telefon mobil confiscat.

Un nou proiect de statut al elevului detaliază procedura în cazul în care un profesor confiscă un telefon mobil utilizat fără permisiune de către un elev. Conform reglementărilor existente, elevii nu au voie să folosească aceste dispozitive în timpul orelor de curs decât în situații excepționale.

Reguli noi pentru cei care au telefon mobil

Doar elevii cu nevoi educaționale speciale pot utiliza respectivul telefon mobil în timpul orelor de curs. Acest lucru se petrece cu aprobarea cadrelor didactice, în situații în care acest lucru este necesar pentru progresul lor educațional. În aceste cazuri, dispozitivele nu sunt confiscate.

În cazul celorlalți elevi, conform proiectului de statut, acel telefon mobil confiscat va fi restituite doar la finalul orelor de curs. Acestea vor fi restituite fie părinților, fie elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani și care le dețin legal, arată Ziarul de Vrancea.

Reguli privind nerespectarea interdicției de utilizare a telefoanelor mobile

Conform proiectului de statut, nerespectarea interdicției de utilizare a telefoanelor mobile sau a altor gadgeturi electronice în timpul orelor de curs poate conduce la confiscarea acestora de către personalul unității de învățământ.

Dispozitivele vor fi returnate obligatoriu la finalul orelor de curs din ziua respectivă. Ele se vor da fie către părinții/tutorii legali ai elevilor minori, fie către elevii majori, conform regulamentului intern al școlii.

elevi, școală, burse școlare, mame minore
Fără telefoane mobile pentru elevi! / SURSA FOTO: Dreamstime

În ceea ce privește noi reguli pentru stabilirea notei la purtare, proiectul include și prevederi referitoare la elevii care perturbă frecvent orele. Conform viitorului statut, aceștia pot fi transferați într-o altă sală de clasă. Ea e denumită detenție. Aici vor fi supravegheați de un profesor în timp ce își vor desfășura temele sau vor realiza activități legate de învățare.

Regulament pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar

De asemenea, viitorul regulament pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar va reglementa procedura de evaluare a comportamentului elevilor. Aceștia vor primi o notă la purtare la finalul fiecărui modul de învățare. Nu se va întâmpla doar la sfârșitul anului școlar.

Regulamentul școlar prevede că „La finalul fiecărui interval de cursuri din structura anului școlar, se acordă câte o notă/ un calificativ la purtare”.

Astfel, învățătorul sau profesorul diriginte va consulta consiliul clasei pentru a stabili nota la purtare pentru fiecare elev. Acest lucru se petrece la încheierea fiecărui modul de cursuri. În procesul de evaluare se va lua în considerare comportamentul elevului, respectarea regulamentului intern al școlii și statutul elevului.

La finalul anului școlar, se calculează media anuală prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la purtare obținute pentru fiecare interval de învățare. Rotunjirea se va face la cel mai apropiat număr întreg. În cazul unei diferențe de 50 de sutimi, rotunjirea se va face în favoarea elevului.

Media anuală la purtare va fi redusă cu unul sau mai multe puncte în funcție de absențele nemotivate ale elevilor.