Fără frigidere și aer condiționat cu freon în UE
Pe data de 16 ianuarie 2024, Parlamentul European a aprobat restricționarea emisiilor de gaze fluorurate cu impact negativ asupra climei.
Din 2050, niciunul dintre gazele fluorurate folosite, în prezent, în frigidere, sisteme de aer condiționat sau pompe de căldură nu vor mai fi permise.
În plus, va fi interzisă comercializarea produselor ce conțin aceste gaze fluorurate, cunoscute, în mod obișnuit, sub denumirea de „freoni”, ca agenți frigorifici. Pe scurt, utilizarea frigiderelor și a aparatelor de aer condiționat ce utilizează freon va fi interzisă. Justificarea UE este protecția mediului înconjurător.
La data de 5 octombrie 2023, Consiliul European și Parlamentul European au convenit provizoriu asupra noilor reguli pentru eliminarea treptată a gazelor fluorurate și a substanțelor ce cauzează încălzirea globală și epuizarea stratului de ozon.
Interdicția va fi pusă în aplicare abia din 2050. Producătorii de pompe de căldură, aparate de aer condiționat și altele au suficient timp pentru a aduce modificări la dispozitive.
„Sunt extrem de mulțumită de acordul la care am ajuns astăzi cu privire la gazele fluorurate, care merge mână în mână cu lucrările pe care le-am desfășurat în ceea ce privește substanțele care diminuează stratul de ozon. Aceste substanțe au un impact negativ puternic asupra sănătății planetei noastre și trebuie reduse treptat.
Acordul reprezintă un pas important în direcția obiectivului nostru comun de combatere a schimbărilor climatice și ne va ajuta să ne atingem obiectivele climatice ambițioase”, a explicat Teresa Ribera Rodríguez, ministrul interimar al Tranziției Ecologice și Provocărilor Demografice din Spania, în octombrie 2023, potrivit Comisiei Europene.
Gazele fluorurate sunt mai nocive decât CO2
Gazele F sunt folosite ca agenți de răcire artificială în frigidere, congelatoare, sisteme de aer condiționat și pompe de căldură. Aceste substanțe includ adesea gaze per- și polifluorocarbon (PFAS). Impactul gazelor fluorurate asupra încălzirii globale este de câteva sute de mii de ori mai puternic decât cel al CO2. Ele sunt considerate toxice și dificil de descompus.
Susținătorii interdicției susțin ferm că există alternative pentru pompele de căldură și dispozitivele similare, ce utilizează substanțe naturale.
Consumul de hidrofluorocarburi (HFC) va fi eliminat complet până în 2050
Conform acordului provizoriu, consumul de hidrofluorocarburi (HFC) va fi eliminat complet până în 2050, iar producția de HFC, în ceea ce privește drepturile de producție alocate de Comisie Europene, va fi redusă treptat până la un nivel minim (de 15%) începând din 2036.
Atât producția, cât și consumul vor fi reduse treptat pe baza unui calendar strict de alocare degresivă a cotelor (anexele V și VII).
În comparație cu propunerea Comisiei Europene, acordul introduce o alocare a cotelor mai mare pentru primele două perioade. Semiconductorii vor fi exceptați de la aplicarea sistemului de alocare a cotelor de HFC, iar fezabilitatea eliminării treptate a consumului de HFC și necesitatea HFC în sectoarele în care acestea sunt încă utilizate vor fi reevaluate în 2040, ținând cont de evoluțiile tehnologice și de disponibilitatea alternativelor la HFC pentru aplicațiile relevante.