Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care interzice complet utilizarea amalgamelor dentare și fabricarea, importul și exportul altor produse cu adaos de mercur.

Normele actualizate urmăresc să remedieze utilizările rămase ale mercurului în Uniunea Europeană, în conformitate cu obiectivul ambițios al UE de reducere la zero a poluării.

Se interzice utilizarea de mercur în stomatologie

Prevederile se referă la amalgamul dentar și la șase tipuri de sisteme de iluminat care conțin mercur. Ele vin să completeze legislația adoptată în 2017. Aceste prevederi includ importul, exportul sau producția de astfel de aplicații în Uniunea Europeană. Se stabilesc două termene pentru conformarea industriei.

Normele actuale deja interzic utilizarea amalgamului dentar pentru tratarea dinților în cazul copiilor sub 15 ani. Această interdicție e valabilă și în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

Noile reguli interzic utilizarea amalgamului dentar cu mercur pentru toți pacienții europeni, începând cu 1 ianuarie 2025. Vor exista excepții doar în cazurile în care nu pot fi găsite alte soluții pentru anumiți pacienți.

Cabinet Stomatologic CArii dentare romani
Nu se mai utilizează mercur în stomatologie/SURSA FOTO: Pexels.com

Interdicție clară din 1 iulie 2026

Exportul amalgamului cu mercur este interzis începând cu același termen. Importul sau producția sa în spațiul european sunt interzise începând cu 1 iulie 2026.

La doi ani și jumătate după aceste termene, adică în 2029, Comisia va efectua o analiză. Ea va evalua în ce măsură statele membre s-au conformat.

Eforturile europene de a elimina utilizarea mercurului din întreaga economie nu sunt singulare. În 2013, a fost semnat Tratatul Internațional de la Minamata. Conform acestuia, statele participante s-au angajat să protejeze mediul și sănătatea umană de efectele adverse ale mercurului.

UE își propune să elimine tot ce înseamnă mercur din producție până la gestionarea deșeurilor

În 2017, Uniunea Europeană a adoptat prima legislație în acest domeniu. UE își propune să elimine tot ce înseamnă mercur din tot ciclul, de la producție până la gestionarea deșeurilor.

Regulamentul urmează să fie semnat și apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării și va deveni direct aplicabil în toate statele membre.

Potrivit normelor actualizate, Comisia va revizui derogările privind utilizarea amalgamului dentar până la 31 decembrie 2029, luând în considerare disponibilitatea alternativelor fără mercur.

Până la aceeași dată, Comisia va revizui, de asemenea, măsurile luate de statele membre cu privire la emisiile de mercur provenite de la crematorii și impactul orientărilor Comisiei privind tehnologiile relevante de reducere a emisiilor.

Parlamentul European și Consiliul și-au adoptat pozițiile de negociere la 17 și, respectiv, 30 ianuarie 2024. Cei doi colegiuitori au ajuns la un acord provizoriu la 21 februarie 2024, după o singură rundă de negocieri.