Interzicerea de anul trecut a produselor din material plastic a adus rezultate semnificative în Ungaria
Azi, unitățile ospitaliere, de exemplu, oferă deja farfurii de hârtie și tacâmuri din lemn. Secretarul de stat pentru economie circulară, energie și politică climatică în Ministerul ungar pentru Inovare și Tehnologie a declarat pentru ziarul amintit că azi, majoritatea unităților numai folosesc produse din material plastic de unică folosință, interzise.
Attila Steiner a vorbit, pe lângă experiențele acumulate în ultimele șase luni de la intrarea în vigoare a acestei restricții privind utilizarea produselor plastice, despre proiectele de schimbare în viitor, sprijinirea apelurilor de proiecte și despre lupta împotriva depozitelor de deșeuri ilegale. Din 1 iulie anul trecut, în Ungaria este interzisă comercializarea unor produse din material plastic de unică folosință. Conform legii, produsele plastice puse în circulație de producători sau de importatori până la data amintită încă mai pot fi comercializate, adică stocurile de produse interzise pot fi utilizate și după 1 iulie 2021, conform hirado.hu
Au fost și cazuri în care stocurile de produse interzise s-au epuizat foarte repede
Referitor la experiențele acumulate, secretarul de stat a spus: Au fost și cazuri în care stocurile de produse interzise s-au epuizat foarte repede, dar și situații în care rezervele acumulate s-au consumat mai încet. În perioada pandemiei cu noul coronavirus s-a constatat că comercianții au reușit să se adapteze acestei măsuri. Schimbarea cea mai elocventă poate fi observată în magazine, unde la casierii nici nu prea mai există pungi de plastic, a menționat secretarul de stat, care a adăugat că firmele s-au adaptat bine la schimbări și în alte domenii. Unitățile ospitaliere oferă clienților farfurii de hârtie și tacâmuri din lemn.
„Este important de subliniat: din sondajele de opinie realizate online a rezultat că oamenii sunt de acord cu aceste măsuri și, cum se poate observa, cei în cauză au reușit să găsească o soluție alternativă. Toate aceste aspecte indică faptul că am luat o decizie bună și de perspectivă”, a precizat Attila Steiner, menționând că pungile de plastic aruncate apar întotdeauna spectaculos în natură și la această problemă a reacționat inițiativa „Să curățăm țara!” și aplicația pentru descoperirea depozitelor de deșeuri ilegale.
Oficialul ungar a mai amintit că în conformitate cu reglementările UE, obligațiile de etichetare au intrat în vigoare încă de la 1 iulie anul trecut. Producătorii și comercianții trebuie să ofere mai multe informații consumatorilor despre impactul asupra mediului al produselor din plastic și despre caracteristicile de gestionare a deșeurilor produselor din plastic.
Potrivit secretarului de stat, este foarte importantă dezvoltarea soluțiilor alternative. Anul trecut, Guvernul a alocat 10 miliarde de forinți pentru a sprijini firmele pentru schimbarea tehnologiei. Anul trecut, Parlamentul a aprobat direcția principală a reformelor în sistemul de management al deșeurilor. Un element important îl va reprezenta și preluarea sticlelor goale, PET-urilor și a cutiilor din metal de către magazine. Legea a fost adoptată deja în Parlament și urmează elaborarea detaliilor privind regulamentul, a explicat Attila Steiner.