Europarlamentarul Adrian Axinia se opune noilor reguli privind sobele și șemineele

Europarlamentarul AUR Adrian Axinia, membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European, a semnat o scrisoare în care cere Comisiei Europene renunțarea la noile reglementări care ar putea duce la interzicerea sobelor și șemineelor pe combustibil solid în Uniunea Europeană.

Axinia solicită autorităților europene să reconsidere propunerea care ar putea afecta milioane de gospodării, în special în România, unde peste 3,5 milioane de familii se bazează pe acest tip de încălzire.

Documentul este adresat lui Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv pentru Prosperitate și Strategie Industrială al Comisiei Europene, lui Dan Jørgensen, Comisar european pentru Energie și Locuire, și Jessikăi Roswall, Comisar european pentru Mediu, Reziliență în Domeniul Apei și o Economie Circulară Competitivă.

Comisia Europeană introduce noi reglementări de ecodesign

În contextul propunerii Comisiei Europene de a introduce noi reglementări de ecodesign, Axinia și alți europarlamentari din Grupul ECR consideră că măsurile sunt aberante și riscă să transforme soluțiile de încălzire autosuficiente într-o povară.

Noile reglementări vizează creșterea eficienței resurselor și a energiei, stimulând utilizarea circulară a materialelor care ajută la decarbonizare, competitivitate și securitate economică. Cu toate acestea, unul dintre punctele cele mai contestate ale propunerii este cerința ca încălzitoarele pe combustibil solid (cum sunt sobele și șemineele) să fie conectate la rețeaua electrică.

Aceasta ar anula rolul lor de soluție de încălzire autonomă și eficientă, înlocuind autosuficiența cu dependența de electricitate.

Adrian Axinia
SURSA FOTO: Facebook, Adrian Axinia

De asemenea, reducerea limitelor de particule de carbon – de la 1.500 mg la doar 500 mg – ar impune o reproiectare completă a tehnologiilor actuale de ardere, ceea ce ar duce la costuri suplimentare considerabile pentru producători și utilizatori.

Europarlamentarii din grupul ECR consideră că acest lucru ar pune o povară economică excesivă pe milioane de europeni care depind de astfel de echipamente pentru încălzire.

Impact economic major asupra gospodăriilor europene

Adrian Axinia atrage atenția asupra impactului economic și social pe care aceste noi reglementări l-ar putea avea, în special asupra gospodăriilor care folosesc sobe și șeminee pe lemne. În România, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc prin acest sistem, iar la nivelul Uniunii Europene, cifra depășește 41 de milioane de locuințe.

Axinia subliniază faptul că, în contextul crizei economice și al inflației galopante care afectează Europa, impunerea unor reglementări suplimentare și costisitoare este o decizie iresponsabilă.

„Funcţionarii de la Bruxelles trăiesc într-o lume a lor. La nivelul României, sunt peste 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc prin intermediul unor sobe cu lemne. La nivel de UE, dacă luăm în calcul sobele şi şemineele, sunt peste 41 de milioane de case care se bazează pe acest mod de încălzire.

Costurile acestor schimbări cerute de Comisia Europeană sunt absolut colosale într-un moment în care Europa se află deja în dificultate economică. Să pui astfel de pietroaie în cârca europenilor şi aşa sărăciţi de creşterea economică anemică şi de inflaţia galopantă a ultimilor ani arată o ruptură de realitate.

Ca să nu mai spun că astfel de acţiuni nu fac altceva decât să sporească reglementările, în ciuda angajamentelor UE că va reduce inflaţia normativelor europene”, a declarat Adrian Axinia.

Producătorii de sobe și șeminee din Uniunea Europeană, reuniți în CEFACD (Comitetul European al Producătorilor de Aparate de Încălzire și Gătit de Uz Casnic), au criticat și ei noile reglementări, susținând că aplicarea acestora ar duce la pierderea a aproximativ 200.000 de locuri de muncă în industria de profil, ceea ce ar agrava și mai mult situația economică din Europa.

Adrian Axinia își exprimă nemulțumirea față de lipsa de reacție

Europarlamentarul Adrian Axinia își exprimă nemulțumirea față de lipsa de reacție a autorităților din România, care nu au luat poziție față de această propunere care ar afecta milioane de cetățeni români.

El consideră că autoritățile române, inclusiv miniștrii Energiei și Mediului, Sebastian Burduja și Mircea Fechet, ar fi trebuit să intervină pentru a apăra interesele cetățenilor din România. De asemenea, Axinia critică absența unei reacții din partea premierului Marcel Ciolacu și a președintelui interimar al al României, Ilie Bolojan.

„Ar fi fost de dorit să spună ceva şi miniştrii Energiei şi Mediului, Burduja şi Fechet, având în vedere impactul uriaş asupra românilor. La fel cum ar fi fost un subiect în care să vedem implicarea Premierului Ciolacu şi a Preşedintelui interimar Bolojan.

Din păcate, toţi au băgat capul în nisip ca struţul şi sunt rupţi de dezbaterile de la nivel european chiar dacă ele afectează milioane de români. Această pasivitate este încă un motiv pentru care este nevoie de curăţenie generală la vârful statului român”, a concluzionat Adrian Axinia.

Astfel, europarlamentarul subliniază că este imperios necesar ca România să își facă auzită vocea la nivel european și să apere interesele cetățenilor, în special în fața unor reglementări care ar avea un impact devastator asupra economiilor familiale și industriei naționale.