Interzicerea telefoanelor mobile. România a schimbat legea. În ce locații nu se mai pot folosi

copii cu telefoane mobile

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre interzicerea telefoanelor mobile în școli, precizând că decizia aparține fiecărei unități de învățământ. Ea a precizat că în unele situații pot fi folosite în scop educațional dacă profesorul consideră necesar acest lucru.

Ligia Deca: Școlile au libertate de decizie privind interzicerea telefoanelor mobile

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni seară că, începând cu noul an școlar, școlile au libertatea de a interzice complet utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în timpul activităților școlare.

„În regulament se prevede că telefoanele nu pot fi utilizate în timpul orelor de curs, așa era și înainte. Ceea ce am introdus nou este că școala, în propriul regulament, poate interzice de tot utilizarea telefoanelor mobile pe perioada activității în școală”, a declarat Deca.

Această măsură nu este impusă la nivel național, ci fiecare unitate de învățământ poate decide în funcție de specificul comunității sale.

„Am lăsat la latitudinea școlii pentru că sunt școli unde se ajunge ușor, părinții pot ajunge ușor dacă apare o urgență, dar sunt și școli în zone îndepărtate, unde de exemplu părinții au nevoie să ia legătura cu elevii”, a explicat ministrul.

Decizia finală aparține fiecărei școli, care poate opta pentru o interzicere totală sau pentru varianta utilizării limitate a telefoanelor mobile doar în timpul orelor, cu locuri speciale de depozitare la intrarea în sala de clasă.

Ministrul a subliniat că, în anumite situații, telefoanele pot fi folosite în scop educațional, iar „dacă profesorul le consideră utile pentru o lecție interactivă, ele pot fi utilizate punctual”.

Sancțiuni pentru elevii care încalcă regulile privind telefoanele

Ligia Deca a confirmat că există sancțiuni clare pentru elevii care încalcă regulile referitoare la utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor sau în incinta școlii.

„Sigur că da, există în regulament o serie de sancțiuni care merg de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă, care este exmatricularea. În funcție de gravitatea faptei se aplică o sancțiune adecvată”, a explicat ministrul Educației, potrivit romaniatv.net.

Sancțiunile aplicate variază în funcție de severitatea încălcării regulilor și sunt prevăzute în regulamentul fiecărei unități de învățământ. Deca a menționat că măsurile disciplinare trebuie să fie proporționale cu gravitatea comportamentului elevilor.

SURSA FOTO: Dreamstime

Impactul negativ al utilizării telefoanelor asupra performanței școlare

Ministrul Educației a detaliat și motivele care stau la baza acestei măsuri, punând accent pe impactul negativ pe care utilizarea telefoanelor mobile îl are asupra performanței școlare. Deca a invocat rezultatele ultimului studiu PISA, care arată o scădere semnificativă a performanțelor elevilor, în special la matematică, atunci când telefoanele mobile sunt utilizate mai mult de o oră pe zi.

„Am văzut un grafic care arată că utilizarea telefonului mobil în orice scop, inclusiv educațional, mai mult de o oră pe zi, scade performanța la matematică a elevilor”, a explicat Ligia Deca.

Aceasta a adăugat că există o legătură directă între utilizarea telefoanelor și scăderea atenției la procesul educațional, iar „atenția la procesul educațional scade odată cu concentrarea pe ceea ce urmăresc ei la telefon”.

Ligia Deca a explicat că această politică nu este o noutate la nivel european, multe state aplicând deja măsuri similare. În unele țări europene, telefoanele sunt complet interzise în școli, cu excepția utilizării lor în scop educațional, iar România urmează o direcție similară, dar lasă decizia în mâinile fiecărei școli.