În curând, ar putea apărea o nouă reglementare prin care pasagerii care prezintă semne de boli transmisibile pot fi dați jos din tren. Ministrul Sorin Grindeanu spune că regula se aplică deja în UE.
Ai probleme cu nasul? Te ia nașul! Poți dat jos din tren. Apare o lege controversată
Noua reglementare a CFR, aflată în dezbatere publică, introduce măsuri stricte privind călătorii cu boli contagioase. Conform proiectului, persoanele care strănută sau tușesc ar putea fi coborâte din tren, ca parte a unui efort european pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase. Această schimbare se adresează în principal pasagerilor care prezintă simptome vizibile de boală.
În cadrul regulamentului vechi, exista deja o restricție similară, dar aplicarea sa era problematică, deoarece nimeni nu cunoștea detaliile și nu era implementată eficient. De acum înainte, persoanele bolnave nu vor mai avea voie să urce în trenuri deloc, iar în cazul în care un controlor observă că un pasager prezintă simptome de boală în timpul călătoriei, acesta va fi dat jos în următoarea stație pentru a primi îngrijiri medicale.
Provocarea principală va fi asigurarea aplicării acestor măsuri. Dacă bolnavii nu au simptome vizibile, controlorii vor avea dificultăți în identificarea lor, ceea ce ar putea afecta eficiența noii reglementări.
Noua reglementare necesită pregătire specială
Implementarea acestei politici va necesita o monitorizare atentă și, posibil, instruirea personalului pentru a gestiona aceste situații într-un mod care să asigure atât respectarea regulilor, cât și protecția călătorilor.
”Din câte știu eu, în anii recenți, înseamnă cel puțin 10 ani de zile nu a fost o astfel de situație, probabil că și în momentul în care a fost Covid-ul lumea a fost suficient de disciplinată și a înțeles ce restricții există, adică nu au fost presiuni puse pe personalul feroviar” a spus Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, conform știrileprotv.ro.
„Nu cred că își va avea un anume efect, cum nu și-a avut și până acum decât într-o situație de pandemie când vor fi abuzuri. Ești sau nu ești bolnav sau suspect de gripă de, eu știu de ce, pandemie, de virus, de orice, vei fi dat jos din tren, atunci practic considerăm că vor fi măsuri abuzive, în rest, vă dați seama, șeful de tren, conductorul de bilete nu sunt doctori și numai în caz foarte vizibil al unei boli contagioase pot să intervină, fiindcă astfel vor exista discuții între șefii de tren, conductor de tren și călători interminabile”, a declarat Rodrigo Maxim, de la Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.
Reglementarea nu este nouă
Părerile călătorilor despre noul regulament CFR sunt împărțite. Unii consideră măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase și pentru a proteja sănătatea publică. Aceștia susțin că astfel de reglementări sunt esențiale pentru menținerea unui mediu sigur și sănătos în trenuri, mai ales în contextul actual al pandemiei și al altor riscuri de sănătate.
Pe de altă parte, alții sunt sceptici sau nemulțumiți de noile reguli. Aceștia își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilele dificultăți de aplicare, cum ar fi identificarea corectă a persoanelor bolnave, în special dacă simptomele nu sunt evidente. Există temeri că regulamentul ar putea duce la situații neplăcute sau nejustificate pentru călători, cum ar fi coborârea acestora din trenuri fără o evaluare adecvată.
”Ne ajută și pe noi la ceva, totuși mai ales noi ăștia care suntem în vârstă” este de părere un vârstnic.
”Eu zic că este o discriminare, s-ar putea face totuși niște compartimente, nu neapărat un compartiment cu 20 de locuri. Ceva compartimente mai mici” spune și o doamnă.
”Păi, de ce să îl dai jos? La tot colțul se vede în Germania lumea care circulă cu masca pe gură. Și dacă tușesc și nu au mască? Nimeni nu le spune nimic” mai spune un călător.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că oamenii trebuie să fie conștienți, dacă sunt bolnavi, că ar putea împrăștia virusul printre ceilalți călători.
„E o reglementare europeană. Nu e un lucru inventat de CFR Călători sau de către minister. O chestiune în care tu nu respecți legea știind că ai o boală de acest tip te pune într-o anumită situație ulterior, dacă nu respecți legea. Eu cred că orice om conștient, nu vorbim de cei de rea voință, trebuie să știe și o reglementare de bun simț. Dacă ai o boală super contagioasă și intri într-un compartiment poți să o împrăștii la toată lumea” spune Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii:.
În prezent, se preconizează actualizarea modului în care călătorii sunt informați despre întârzieri. Proiectul este în prezent în faza de dezbatere publică.